Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звідки береться пенсія: хто і з чого платить за нашу старість

Усі люди, які мають підстави для отримання пенсії, оформлюють її і отримують гроші, але звідки вони беруться і хто платить за кожного з нас

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Більшість залежить від внесків українців

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Коли людина досягає пенсійного віку, а в 2022 році це 60 років, і має достатньо пенсійного стажу, їй призначають пенсію за віком. Є й інші підстави, на основі яких оформлюють ці виплати. Але в усіх випадках схема однакова: гроші виплачує Пенсійний фонд України (ПФУ). Проте звідки в нього беруться гроші?

Сайт Pro Гроші разом з експертом Андрієм Лащенком вирішив розповісти, як в Україні формується пенсія і хто сплачує внески за кожного з нас.

Звідки у держави гроші?

Пенсії чи то за віком, чи то за інвалідністю, чи то пенсії, що призначаються у зв'язку з втратою годувальника, виплачуються коштом грошей Пенсійного фонду. Своєю чергою його бюджет наповнюється з трьох основних джерел:

  • зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  • з державного бюджету України;
  • з інших надходжень (благодійні та добровільні внески, інвестиційний дохід тощо).

Якщо певну суму на соціальні виплати нам передає Європейський Союз чи, наприклад, Міжнародний валютний фонд, то як правило вона спочатку йде в державний бюджет, а з нього вже в бюджет ПФУ.

Наприклад, ухвалений у жовтні Кабінетом Міністрів бюджет ПФУ на 2022 рік становить 594,2 мільярда гривень, з яких понад 355 мільярдів – сума сплаченого ЄСВ, а ще понад 207 мільярдів – це гроші з держбюджету. І згідно з цим затвердженим бюджетом дохід Фонду повністю покриває усю суму видатків для виплат пенсіонерам грошей вчасно і в повному обсязі.
Андрій Лащенко

Андрій Лащенко

Молодший юрист консорціуму Intecracy Group

Власне щодо ЄСВ, то це не податок, а саме внесок, і він єдиний, який стосується пенсійних виплат. І від нього залежить багато.

Що таке ЄСВ і хто його платить

З доходів людей, які офіційно працевлаштовані, ЄСВ зобов'язані нараховувати та сплачувати роботодавці. Не має значення, працює особа на ФОП, ТОВ чи будь-яку іншу юридичну особу. Ставка ЄСВ становить 22%, і, зазвичай, обраховується від розміру мінімальної зарплати на відповідний період. З 1 жовтня 2022 року за кожного працівника роботодавці мають платити не менше 1 474 грн.

Юрист зауважив, що важливо розуміти, що ця сума не вираховується із зарплати людини, а нараховується додатково. А от що стосується ФОПів, то тут вони відповідальні самі за себе.

ФОП сплачує ЄСВ за себе сам. Є свої строки сплати залежно від групи. Загалом у випадку з найманими працівниками відповідальність несе роботодавець, і його можна перевірити. Звісно, людина не буде постійно питати, сплатили за неї чи не сплатили. Для перевірки даних є інші способи, – наголосив Лащенко.

Отже, перевірити дані щодо суми заробітку для нарахування пенсії, страхового стажу, сплати ЄСВ тощо можна декількома способами у режимі онлайн, зокрема:

  • замовити в електронному вигляді довідки за формами ОК-5 та ОК-7, які доступні в "Дії" в застосунку та на порталі;
  • на порталі Електронних послуг ПФУ.

Для другого способу на порталі потрібно авторизуватись за допомогою електронного цифрового підпису та переглянути розгорнуту інформацію за відповідними розділами (така інформація з'являється у кабінеті автоматично після авторизації). Зокрема, там можна переглянути дані щодо виплаченої зарплати, нарахованого страхового стажу, записи електронної трудової книжки, актуальну інформацію щодо обсягу та режиму виплат пенсії тощо.

Чому важливий страховий стаж

Страховий стаж – це період, за який сплачувався ЄСВ. І для кожної людини він важливий тим, що його обсяг прямо впливає на визначення розміру пенсії.

В Україні діє солідарна система: кожен платить ЄСВ не для себе, а для тих, хто зараз перебуває на пенсії. Відповідно, коли людина вийде на пенсію, за неї сплачуватимуть інші. Але в будь-якому випадку платити треба, бо від цього залежить страховий стаж, – наголосив Лащенко.

Власне є спосіб перевірити, як сильно обсяг страхового стажу вплине на розмір майбутньої пенсії. У законі є визначені критерії та формули розрахунків, але вони складні для розуміння. Тому експерт рекомендує скористатись офіційним вебсервісом "Пенсійний калькулятор" на порталі ПФУ.

Відбувається обчислення і людині надається розрахунок майбутньої пенсії виходячи з її індивідуальних даних, котрі підвантажуються з відповідних державних реєстрів. Зокрема, це помісячний розрахунок коефіцієнтів заробітної плати, страховий стаж, розмір пенсії за формулою, доплата за понаднормовий стаж тощо, – пояснив експерт.

Водночас умови сплати для ФОПів у 2022 році дещо відрізняються. Держава звільнила їх від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом наступних 12 місяців. Але важливо розуміти, що якщо цього не робити, то ФОПу не нарахується страховий стаж. Тому якщо підприємцю він важливий, від сплати ЄСВ навіть під час війни відмовлятися не потрібно.

Раніше ми вже розповідали, що зміниться для пенсіонерів у 2023 році, і разом з експертом розбирали топ-5 помилок ФОПів-початківців і як їх уникнути.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.