Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для багатодітних матерів в Україні: про що треба знати у 2023 році

Розповідаємо, як призначають пенсійні виплати цього року та які надбавки передбачені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які пенсії виплачують багатодітним матерям в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна продовжує підтримувати сім'ї, у яких виховується багато дітей. Так, жінки регулярно отримують допомогу для багатодітних матерів, компенсацію з догляду за дитиною до трьох років та пенсію.

За інформацією Пенсійного фонду України, жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу можуть достроково вийти на пенсію.

При цьому з 2004 року період, коли жінка доглядає дитину до досягнення нею трирічного віку, можуть зарахувати до страхового, якщо матір отримує допомогу по догляду за дитиною до моменту, коли їй виповниться три роки.

Що потрібно для призначення пенсії

Для цього потрібні наступні документи:

  • заява;
  • паспорт, ідентифікаційний код;
  • трудова книжка та інші документи, що підтверджують набутий страховий стаж;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • паспорти дітей (за наявності).

До того ж українки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, можуть розраховувати на надбавку до пенсії. Її нараховують в рамках так званої допомоги за особливі заслуги перед Україною, а розмір виплат становить від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (залежно від кількості дітей).

Яку пенсію отримують багатодітні матері

Станом на зараз розмір мінімальної пенсії становить 2 093 гривні. А розмір пенсії багатодітної матері безпосередньо прив'язаний до стажу та умов праці.

При цьому мінімальна пенсія багатодітної матері з трьома або п'ятьма дітьми відрізняється: перші отримують звичайну "за вислугою років", а ось другим доплачують до пенсії ще 35% від прожиткового мінімуму. Станом на зараз це 753,48 гривні.

До слова, прожитковий мінімум в Україні у 2023 році — 2 589 гривень. Тобто, розмір мінімальної пенсії у жінки з п'ятьма дітьми перевищує позначку у три тисячі гривень.

Пенсії у жовтні 2023 року

На серйозні зміни у пенсійних виплатах чекати не варто, однак восени деякі українці отримуватимуть додаткові нарахування до своїх основних пенсій. Мова про громадян, які досягли віку 70, 75 і 80 років:

  • пенсіонери, які досягли 80 років і старше, отримають додаткові виплати в розмірі 570 гривень понад основну пенсію;
  • громадяни віком 75-80 років матимуть право на додаткові надбавки в розмірі 456 гривень;
  • пенсіонери від 70 до 75 років отримають вікові доплати в розмірі 300 гривень.

Водночас масштабна індексація пенсій планується урядом вже у 2024 році.

Раніше ми розповідали, кому в Україні можуть призначити пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.