Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Офіційний курс Нацбанку на 23 травня – що відбувається з євро та злотим

Розбирались, чи варто йти до обмінника у другий день робочого тижня та яку гру веде державний регулятор

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Євро знову почав дорожчати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Увечері в понеділок, 22 травня, Національний банк України встановив офіційний курс валют на наступний банківський день, вівторок, 23 травня. Євро після тривалого падіння почав дорожчати.

Про це свідчать дані, розміщені на офіційному сайті Державного банку.

Який офіційний курс на 23 травня

  • курс долара, традиційно, не змінився та становить 36,56 грн;
  • євро подорожчав на 5 копійок, його офіційний курс встановлений на рівні 39,56 грн;
  • злотий після падіння подорожчав на 3 копійки та закріпився на позначці 8,73 грн.

Що відбувається з економікою України?

За словами фінансового аналітика Андрія Гойлова, негативне сальдо зовнішньої торгівлі (різниця між обсягами експорту та імпорту) за підсумками I кварталу 2023 року зросла до 5,39 млрд. доларів США з 0,21 млрд. роком раніше.

"Важливо відзначити, що у березні 2022 року суттєво знизилися обсяги імпорту товарів – за підсумками місяця було навіть зафіксовано профіцит зовнішньої торгівлі. Усе це створює ефект низької бази. Проте цього року імпорт перевищив показники минулого року на 11,1% до 5,53 млрд. доларів США. Варто також відзначити зростання експорту в березні нинішнього року щодо лютого на 15,61% до 3,85 млрд доларів", – наголошує експерт.

Також він зазначив, що в першому кварталі 2023 року експорт агропродукції досяг позначки 6,74 мыльярдів доларів США – це 65% всього експорту України.

"Основними покупцями нашої сільгосппродукції стали ЄС, країни Азії та Африки. У зв'язку з цим критично важливо зберегти роботу "зернової угоди", інакше продажі агропродукції можуть впасти більш ніж на 40% – втрати в такому разі досягнуть майже 3 млрд доларів або 30% усіх надходжень від експорту товарів",– розповів Гойлова.

За інформацією експерта, підтримувати стабільність курсу гривні допомагає продовження "зернової угоди", гроші міжнародних партнерів, а також те, що вітчизняним аграріям вдалось впоратися із обмеженнями країн Східної Європи.

Що може вплинути на багаторічну стабільність гривні?

Доктор економічних наук Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що було б краще, якби всі розрахунки в Україні також відбувалися виключно у гривнях, тоді б зросла довіра населення до національної валюти, а стабільність гривні була б багаторічна.

Річ у тім, що у тих країнах, де національна валюта стабільна, а такої інфляції, як в Україні, не було дуже давно або її не було взагалі, то там всі розрахунки відбуваються в національній валюті.

Раніше ми розповідали, чому банки та обмінники можуть відмовити українцям обміняти долари. Також ми писали, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривнях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.