Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Одинокі матері можуть втратити допомогу від держави: хто в зоні ризику

Держава зважатиме на наявність у матері конкретного грошового забезпечення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Одинокі матері можуть залишитися без виплат від держави

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть скасувати деяким одиноким матерям фінансову допомогу від держави. Відповідні зміни запропонувало Міністерство соціальної політики та оприлюднило їх для обговорення.

Йдеться про проєкт постанови КМУ "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій".

Документ опублікували на сайті Федерації профспілок України (ФПУ). Автори пропонують позбавити жінок, які самостійно виховують дитину (дітей), державної грошової підтримки. Втім не всі матері втратять додаткове забезпечення, а лише ті, хто має на депозитному банківському рахунку особисті кошти у розмірі більше 100 тисяч гривень.

Причому не обов’язково володіти цією сумою на одному депозиті. Враховуватимуть всі банківські вклади. Тож якщо назбирається понад 100 тисяч на кількох рахунках, матір вважатимуть самодостатньою та фінансово незалежною. Тобто допомоги від українського уряду вона не потребує.

Міністерство соціальної політики у проєкті вказало, що одинокі матері позбудуться виплат у разі, якщо:

"Особи, які входять до складу сім’ї, на 1 число місяця, з якого призначається державна соціальна допомога, мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень, про що зазначається в декларації".

Зазначимо, схожий механізм працює з призначенням житлово-комунальних субсидій. Українці не мають права на отримання допомоги для оплати комуналки, якщо тримають в банку 100 тисяч і більше.

Тестове оформлення виплат в Дії

Громадянам дозволили тестувати подання заявки на оформлення виплат на порталі "Дія". Сім’ї, які належать до однієї з визначених категорій, можуть отримувати грошову підтримку, заздалегідь ставши учасниками бета-тесту. За усиновлення українцям належить одноразова виплата у сумі 10 320 грн та щомісячне забезпечення протягом наступних трьох років у розмірі 860 грн.

За догляд за хворою дитиною держава платить 4 544 грн (до 6 років) або 5 666 грн (від 6 до 18 років). Одинокі матері чи батьки, які не перебувають у шлюбі, можуть отримувати 2 272 грн (до 6 років) чи 2 833 грн (від 6 до 18 років).

Раніше сайт Pro Гроші писав про допомогу при народженні дитини за кордоном, і розповідав, чи реально отримати та які документи вимагають. Також ми повідомляли, чи можна виїхати за кордон, якщо у вас ще не народилася третя дитина.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.