Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога при народженні дитини за кордоном: чи реально отримати та які документи вимагають

Аби українці за кордоном відчували зв’язок з державою, в Кабміні підготували низку законопроектів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримати допомогу при народженні дитини за кордоном

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які були змушені виїхати до інших країн із початком повномасштабної війни, невдовзі матимуть змогу оформити допомогу при народженні дитини за спрощеною процедурою.

Про це повідомили в Міністерстві реінтеграції.

За інформацією відомства, наразі для призначення допомоги батьки, дитина яких з’явилась на світ за кордоном, мають особисто звернутися до органу соціального захисту в Україні, що не завжди можливо.

Що пропонує влада для вирішення проблеми

Для того, аби вирішити це важливе питання в Кабміні вже розробили проєкт нормативно-правового акту, відповідно до якого один із батьків може з-за кордону надіслати заяву на призначення допомоги до органу соціального захисту в Україні.

До заяви треба обов’язково додати документи про народження дитини, які видаються в країні перебування й легалізуються в установленому порядку.

Як відбувається реєстрація немовляти за кордоном

  • Письмова або усна заява батьків чи одного з них надається до дипломатичного представництва або консульської установи України за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.
  • Якщо батьки не можуть зареєструвати дитину, то це можуть зробити родичі.
  • Після заяви консул проводить реєстрацію народження дитини з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Які документи потрібно зібрати

  • Документ медичного закладу про народження дитини або довідку від лікаря, який надавав допомогу при пологах.
  • Паспорт або інші документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків).
  • Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо).

Як швидко треба зареєструвати дитину

Заяву про реєстрацію народження дитини вам треба подати не пізніше 1 місяця з дня народження малюка. Платити за цю процедуру вам не доведеться.

Скільки виплачуватимуть українкам

Середньоденна сума виплат для вагітних збільшилася до 387,74 грн у грудні 2022 року. Це на 51,94 грн більше ніж у 2021 році.

У більшості випадків декретна відпустка триває 126 днів, середній розмір виплат за цей період зріс на 6 544,44 грн. Так, українки, які оформили декрет у 2023 році, отримуватимуть 48 855,24 грн.

Лікарняний, зазвичай, видається з 30-го тижня вагітності. Проте жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше – з 27 тижня вагітності.

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Раніше ми повідомляли, куди звертатися, аби зареєструвати новонароджених українців за кордоном. Нагадаємо, в Україні збільшився середній розмір декретних виплат. Більше про інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.