Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові виплати для ВПО – які області опинилися у списку

Переселенці з деяких регіонів України зможуть отримати фінансову допомогу на проживання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ВПО отримають нову фінансову допомогу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Благодійний фонд впроваджує нову ініціативу з фінансової підтримки. Вона передбачає надання переселенцям можливості отримувати виплати для оплати оренди житла. Ця програма буде діяти в декількох областях України.

Про це повідомили у пресрелізі БФ "Право на захист".

Благодійний фонд встановлює нову ініціативу спільно з УВКБ ООН для надання допомоги ВПО. У межах цього проєкту будуть здійснюватися виплати для оренди житла у Київській, Черкаській і Кіровоградській областях.

Зазвичай процес пошуку роботи, житла та адаптація на новому місці є витратним за часом і вимагає значних зусиль, як зазначила заступниця програмної координаторки із надання невідкладної фінансової допомоги БФ "Право на захист" Інна Лациба.

"Мета програми – підтримати людей після вимушеного переміщення та сприяти їхній інтеграції. Грошова допомога на оренду житла дає можливість переїхати в більш комфортне житло, яке розташоване ближче до роботи, школи, або садочка", – пояснила вона.

Програма допомоги охоплює покриття витрат на оренду житла для сім'ї протягом 6 місяців.

Взяти участь у програмі можуть:

  • ті, хто проживає в МКП (місцях компактного проживання), які будуть розформовані;
  • особи, які перебувають під загрозою втрати теперішнього житла, або ж мають потребу переїхати ближче до місця роботи, місця навчання дітей тощо.

Для подачі заявки необхідно відвідати пункт збору даних особисто, разом з усіма членами родини й надати оригінали необхідних документів.

Що зміниться для ВПО з 1 жовтня

З 1 вересня виплати вже припинили тим ВПО, які:

  • придбали новий транспортний засіб для власних потреб (з року випуску якого минуло менш ніж 5 років);

  • придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);

  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн;

  • придбали іноземну валюту (окрім валюти, отриманої від благодійних організацій), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн;

  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях де не ведуться активні бої, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї;

  • перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих документально підтверджених причин (до яких належать службові відрядження, стажування, медичні обстеження, догляд за хворою дитиною тощо);

  • повернулися до свого попереднього місця проживання;

  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колаборацію.

Інші категорії ВПО будуть і надалі отримувати щомісячну фінансову допомогу до січня 2024 року включно. Виплати автоматично продовжено до 1 серпня 2024 року – згодом їх знову переглянуть.

А от у жовтні та листопаді у Мінсоцполітики поки що не повідомляли про будь-які зміни щодо виплат.

Раніше ми писали, як зміниться розмір виплат на дитину у 2024 році. Також повідомляли, хто отримає фінансову допомогу до Дня Захисників і Захисниць України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.