Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неякісні шоломи та бронежилети – іноземний постачальник виплатить Україні майже 400 млн грн

Зазначається, що Україна вимагала від постачальника повернення коштів та сплати штрафних санкцій, але вимоги були проігноровані

Фото: Pexels

Міноборони виграло суд в іноземного постачальника

Фото: Pexels

Військова агресія з боку Росії триває вже понад півтора року. Тому Україна активно поповнює арсенал власної зброї та обладнання. Але бувають і невдалі випадки. Міжнародний арбітражний суд зобовʼязав іноземного постачальника шоломів та бронежилетів для Збройних сил України повернути міністерству оборони України.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Чому відбувся суд

"Іноземний постачальник мусить повернути Міністерству оборони України гроші за неякісний товар – таким є рішення міжнародного арбітражного суду", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загальна сума задоволених вимог становить приблизно 10 мільйонів євро і включає, окрім власне вартості товару, штрафні санкції, відсотки за рік та арбітражний збір (оскільки договір є зовнішньоекономічним, то суми зобовʼязань – у євро. У гривнях ця сума становить майже 400 мільйонів).

Згідно з інформацією, на початку повномасштабного вторгнення Міноборони придбало в цього іноземного постачальника бронежилети та шоломи для ЗСУ.

"Протягом весни та літа 2022 року постачальник передавав товар належної якості. Однак наступні партії, які надходили восени та взимку 2022 року, не проходили балістичні випробування – Міноборони не приймало їх", – пояснили у відомстві.

Наголошується, що українська сторона вимагала від постачальника повернути гроші за товар, який постачали без підтвердження про балістичні випробування, та сплатити штрафні санкції. Постачальник вимогу не виконав.

Зрештою юридична служба міноборони подала позов до міжнародного арбітражного суду про стягнення вартості непоставлених бронежилетів та шоломів, штрафних санкцій та відсотків річних.

"За рішенням арбітражу, річні відсотки продовжують нараховуватись на вартість непоставленого товару до моменту повернення грошей", – підсумували у міністерстві.

Які ще судові процеси зараз актуальні в Україні

Ми вже писали раніше, що 27 жовтня Шевченківський районний суд Києва розглянув клопотання сторони обвинувачення у справі Ігоря Коломойського про продовження строку тримання під вартою. Бізнесмена затримали 2 вересня, й відтоді він перебуває у СІЗО.

Після виступу обвинувачення та адвокатів суддя ухвалив рішення задовольнити клопотання і залишити Ігоря Коломойського під вартою ще на 2 місяці. Строк завершиться 2 грудня 2023 року.

Наразі український олігарх фігурує у кількох кримінальних справах щодо шахрайства та відмивання коштів. За даними слідства Служби безпеки, Коломойському протягом 2013-2020 років вдалося легалізувати пів мільярда гривень. Вони опинилися за кордоном через інфраструктуру підконтрольних банків.

Згодом олігарху інкримінували незаконне заволодіння 5,8 мільярдами гривень у період з 2013 по 2014 роки. У вересні цього року після оголошення підозри суд постановив збільшити розмір застави з 510 мільйонів та відхилив апеляцію адвокатів.

Раніше ми також розповідали, що ПриватБанк нарешті повернув під свій контроль. Також ми розповідали про рішення суду щодо Нестора Шуфрича.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.