Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неоподаткований мінімум в Україні: який розмір та де використовується у 2024 році

Згідно з чинним законодавством України, поняття неоподаткованого мінімуму можна трактувати по-різному

Фото: Unsplash

Розмір неоподаткованого мінімуму встановлюється Податковим кодексом України

Фото: Unsplash

Термін "неоподаткований мінімум доходів громадян" широко використовується в українському законодавстві. Цей термін найчастіше використовується для визначення кількості штрафів за правопорушення, податків чи зборів.

Про те, що таке неоподаткований мінімум та який його розмір у 2024 році, пишуть Факти ICTV.

Що таке неоподатковий мінімум та який його розмір

Пункт 5 підрозділ 1 розділу XX Податкового кодексу України визначає неоподаткований мінімум доходів громадян. У 2024 році він становить 17 грн і є сталою величиною, але не завжди.

Виняток тут складають правила адміністративного та кримінального законодавства, які визначають злочини та правопорушення, для яких неоподатковуваний мінімум визначається на рівні податкової соціальної пільги.

Підпункт 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV Податкового кодексу України визначає податкову соціальну пільгу для відповідного року. У 2024 році прожитковий мінімум для працездатної особи зріс до 3 028 грн на місяць, а соціальна пільга зросла до 1 514 грн.

Тобто для кваліфікації правопорушення адміністративного чи кримінального (не розмір штрафу як покарання) неоподатковуваний мінімум становить 1 514 грн. В інших він становить 17 грн.

Наприклад, відповідно до статті 51 КУпАП, крадіжка чужого майна вважається дрібною, якщо вартість майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто 268,4 грн.Зверніть увагу, що розмір податкової соціальної пільги тут становить 1 514 грн, а не 17 грн.

Кримінальна відповідальність настає, якщо викрадене майно коштує більш як 268,4 грн. Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу, таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 1 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тут вже НМДГ застосовується у розмірі 17 грн).

Тобто для покарання правопорушення застосовується НМДГ у сталому розмірі 17 грн, а для визначення цього порушення – сума податкової соціальної пільги.

Раніше ми розповідали про те, що нові податки зменшать зарплати бюджетників. Також ми писали про те, які податки треба сплачувати з "Національного кешбеку".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.