Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться ділитися: які податки треба сплачувати з "Національного кешбеку"

Проєкт передбачений для українців, які хочуть підтримати вітчизняного виробника і частіше купувати його товари

Фото: Pexels

Податки з кешбеку за державною програмою

Фото: Pexels

На початку вересня в Україні запустили державну програму "Національний кешбек". Вона передбачає отримання компенсації за купівлю товарів українського виробництва. Максимально можлива сума виплати на місяць становить 3 000 грн. Але постає питання, чи потрібно громадянам сплачувати податки з компенсації.

Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк в Telegram-каналі.

Що треба знати про оподаткування кешбеку


Будь-який кешбек, отриманий на банківську картку, вважається доходом. За умовами державної програми, компенсацію можна витратити на оплату різноманітних послуг, наприклад, транспортних, медичних, житлово-комунальних тощо. Навіть оплатити мобільний зв'язок і розваги.

Згідно з українським законодавством, дохід громадян повинен оподатковуватися. Тож учасникам програми "Національний кешбек" доведеться сплачувати з отриманої компенсації податок на доходи фізичних осіб (18%) і військовий збір (1,5%).

Більше того, у жовтні ставка військового збору може піднятися до 5%, адже це передбачено в законопроєкті про збільшення податкового навантаження, який вже ухвалили в першому читанні. Наразі українцям потрібно віддавати 19,5% від доходу, а з часом доведеться сплачувати 23%.

Це підтвердив нардеп Ярослав Железняк, опублікувавши пост у власному Telegram-каналі:

"Для тих, хто повірив державі, нагадаю маленький момент: з кешбеку треба буде сплатити 18% + ВЗ податку. Тому що закон ніхто не змінив. І не збираємось".

Спроба скасувати податок


Ініціатори "Національного кешбеку" не залишили питання оподаткування в стороні. У липні Верховна Рада одержала законопроєкт № 11400, яким пропонується внести зміни в Податковий кодекс. Уряд на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем передбачив скасування грошового зобов’язання для учасників державної програми.

"До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються кошти, отримані в рамках реалізації експериментального проєкту щодо надання грошової допомоги (кешбеку) покупцям товарів українського виробництва", – йдеться в пояснювальній записці.

Щоправда, документ досі очікує розгляду парламентарями і немає чіткого розуміння, коли пропозицію можуть ухвалити. Тож поки українцям потрібно сплачувати з кешбеку податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. І від максимальної суми 3 000 грн залишиться 2 415 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям дозволили не платити податок на землю. Також ми повідомляли, кому з ФОПів треба сплачувати єдиний податок та які ставки у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.