Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові податки зменшать зарплати бюджетників – до чого готуватися українцям

Народні депутати 17 вересня ухвалили в першому читанні законопроєкт про підвищення податків

Фото: Pexels

Підвищення податків зменшить зарплати бюджетників

Фото: Pexels

Парламентарі змогли з другого разу успішно проголосувати за прийняття законопроєкту № 11416-д, який передбачає великі податкові зміни та нові правила для ФОПів. Наприклад, ставку військового збору піднімуть з 1,5% до 5%. Це означає, що додаткові гроші утримуватимуть із зарплат бюджетників.

Про це розповіла народний депутат Ніна Южаніна в ефірі Київ24.

Нововведення торкнуться фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування, фінансових установ, АЗС і всіх українців, які працюють офіційно та отримують заробітну плату. Адже роботодавці зобов’язанні регулярно сплачувати за найманих співробітників податок на доходи фізичних осіб, військовий збір і єдиний соціальний внесок.

Але якщо ЄСВ підприємці платять з власної кишені, то ПДФО і військовий збір утримують із зарплат. Це означає автоматичне зменшення кінцевих сум, які видаватимуть працівникам. ФОПи та юридичні особи ще можуть підтягнути показники для мінімізації витрат, але що робити бюджетникам?

"Всі, хто натиснув зелену кнопку, виступили проти людей. Бо є кілька варіантів, більш конструктивних, які би могли дати такий же додатковий ресурс до державного бюджету. Вчителі, лікарі, соціальна сфера, обслуговуюча сфера, всі бюджетники – з їх оплати будуть утримувати замість 1,5% військового збору 5%", – констатувала Южаніна.

Враховуючи середній рівень доходів багатьох українців і розмір мінімальної заробітної плати, очевидно, що таке податкове підвищення буде відчутним для гаманців наших громадян.

Які податки збільшать в Україні


Про необхідність підвищити податки для наповнення державного бюджету говорили давно. Це не тільки реальна потреба України, але й вимога Міжнародного валютного фонду, який без посилення податкового навантаження не видасть фінансову допомогу.

Законопроєкт, за який проголосували нардепи 17 вересня, містить такі ставки:

  • 5% військового збору;
  • 1% збору від доходу для платників єдиного податку 3 групи;
  • 10% розміру мінімальної зарплати для ФОпів 1-2 групи спрощеної системи;
  • 50% податку на прибуток банків за 2024 рік;
  • 25% податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків);
  • авансові внески з податку на прибуток підприємств для АЗС.

В попередній редакції документу ще планували встановити 15% військового збору на першу реєстрацію автомобіля, а також 30% податку на продаж ювелірних виробів. Плюс розробники законопроєкту відмовилися від ідеї зменшити ліміт зі 150 євро до 50 євро на купівлю товарів за кордоном, які можна ввозити без митної декларації.

Видатки на військові потреби


18 вересня Верховна Рада ухвалили в цілому закон щодо збільшення бюджетних видатків на військові потреби. Сума – 500 млрд гривень. Тобто цьогоріч видатки на обороноздатність України становлять рекордні 3,73 трлн гривень.

Свій голос за прийняття пропозиції в цілому віддали 298 парламентарів. Про це оперативно повідомив в особистому Telegram-каналі народний депутат Ярослав Железняк.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити підприємцю після закриття ФОП. Також ми повідомляли, як закрити ФОП у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.