Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Феномен фінансової піраміди – як шахраї наживаються на довірі та обіцянках

Будь-яка піраміда розвалюється, оскільки залежить від здатності залучити більше інвесторів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У світі досі існує чимало пірамід, не дивлячись на високий рівень фінансової грамотності людей

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фінансова піраміда – один із багатьох способів, яким шахраї використовують людську жадібність для задоволення своєї. Ці бізнес-орієнтовані схеми існують роками, а їх організатори досі багатіють на жертвах. Зокрема, нещодавно в США викрили масштабну піраміду, що зібрала мільйони доларів від власників малого бізнесу, які вважали її законною організацією.

Піраміди особливо небезпечні своєю здатністю виглядати максимально легітимно, тож їх часто плутають із справжніми компаніями багаторівневого маркетингу.

Сайт Pro Гроші розглядає, що собою являють фінансові піраміди та як не потрапити в їхню пастку.

Як функціонує піраміда

Це система, у якій учасники заробляють гроші, залучаючи постійно зростаючу кількість інвесторів. Початкові промоутери бізнесу стоять на вершині піраміди. Вони запрошують до співпраці додаткових людей, а ті у геометричній прогресії залучають ще більше інвесторів. Вони отримують прибуток за кожного нового учасника і передають частину заробленого своїм рекрутерам. Чим далі в піраміді знаходиться інвестор, тим більше грошей заробить.

Іноді фінансові піраміди передбачають продаж продукту, але зазвичай це лише спроба виглядати натурально. Основна мета подібних схем – нескінченно додавати у команду нових людей і постійно розширюватися. Тут важко помітити злочин, однак у кожній піраміді обов’язково є підступна тактика, про яку варто знати.

По-перше, нові інвестори повинні сплатити винагороду за право продавати продукт або послугу та залучати інших за винагороду. По суті, рекрутер платить зарплату начальству. Часто товар несправний або непотрібний більшості, тобто не буде продаватися, отже від рекрутерів можуть вимагати придбати його самостійно.

По-друге, кожна піраміда завжди зазнає краху, оскільки її стійкість залежить від здатності поповнювати кількість учасників. Оскільки в будь-якій спільноті є обмежена чисельність людей, з часом схема розвалиться, залишивши весь прибуток організаторам і верхівці.

Що таке багаторівневий маркетинг

MLM-компанії часто плутають з пірамідами, але є відмінності. Зокрема, такі організації працюють, реалізовуючи продукти безпосередньо споживачам без роздрібного магазину чи веб-сайту. Дистриб’ютори самостійно продаватимуть товари, а також навчатимуть і наймуть додаткових співробітників. Кожен з них отримує комісію за продану одиницю продукту та відсоток від реалізованих товарів найнятих дистриб’юторів.

Це все цілком законний бізнес, без підступних намірів. Основна відмінність між багаторівневим маркетингом і фінансовими пірамідами – в надійній лінії продуктів або послуг, які стоять за кожною MLM-організацією. Основну частину прибутку компанія отримує від продажів, а не від залучення нових інвесторів.

Як виявити справжню піраміду заздалегідь

Кожна незаконна схема характеризується відповідними маркерами. Знаючи їх, можна вберегтися від щупальців шахраїв.

  • Тактика високого тиску. Схеми-піраміди працюють, заманюючи в пастку жертв, чиї судження затьмарені обнадійливими амбіціями, бажанням швидкого заробітку.
  • Дохід на основі найму. Якщо обіцяний дохід повністю пов’язаний із залученням нових членів для бізнесу, ви зв’язалися з пірамідою.
  • Необґрунтовані заяви про зарплату. Якщо вам гарантують шестизначну заробітну плату протягом року на низькокваліфікованій роботі, яка не потребує жодного досвіду, краще відмовтеся, оскільки це звучить максимально підозріло.
  • Обурливі заяви про продукти. Вас просять продати крем, який змусить зморшки зникнути за одну ніч? Або, можливо, таблетку, за допомогою якої людина худне на 10 кг за тиждень? Продукт, який супроводжується дивовижними заявами без обґрунтованого доведення – стандартний об’єкт у фінансовій піраміді.

Якщо вважаєте, що стали мішенню незаконної схеми, повідомте про діяльність організації правоохоронні органи. А також попередьте друзів про циркулюючу піраміду, щоб уберегти близьких від пастки.

Раніше сайт Pro Гроші писав про найкращі туристичні місця світу, які варто відвідати у 2023 році. Також ми повідомляли, що українців залякують виселенням за борги за комуналку.

Більше про фінансові афери читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.