Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не свої борги: як клієнти Monobank можуть "попасти" на чималі суми

Фінансова установа почала нараховувати борг за списаннями, хоча гроші вкрали шахрайськими методами

Фото: Pexels

Клієнта Monobank обікрали на 34 000 грн

Фото: Pexels

Клієнт Monobank втратив солідну суму коштів на віртуальній картці. Шахраї зняли з рахунку кредитні гроші, а фінансова установа почала нараховувати заборгованість і вимагати сплату від постраждалого.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач з іменем Артур звернувся до представників Monobank через несправедливе нарахування боргу. Чоловік має віртуальну картку з кредитним лімітом 40 000 грн, з якої одного дня незрозумілим чином списали близько 34 000 грн.

Клієнт майже не слідкує за транзакціями по карті, оскільки рідко використовує її за призначенням. Тож списання помітив не одразу. А коли дізнався про крадіжку, миттєво повідомив службу підтримки через Telegram.

"З кредитного ліміту було списано різними дрібними транзакціями за два дні 34 тисячі грн. Валюти – австралійські долари, індійські рупії, філіппінські песо, в'єтнамські донги, долари США. Було кілька операцій по 200 доларів на рахунок Facebook", – зауважив чоловік.

Представники служби підтримки заявили, що всі списання, навіть шахрайські, підуть в заборгованість, яку клієнту потрібно вчасно сплатити, аби не нараховувалися відсотки. Але постраждалий відмовився втрачати власні кошти та оскаржив операцію, щоб повернути вкрадену суму.

В Monobank відповіли на скаргу, уточнивши, що в разі виграного диспуту буде виконано перерахунок боргу, а нараховані відсотки повернуть. Але клієнту порекомендували вносити хоча би мінімальний обов'язковий платіж на покриття боргу, щоб не утворювалося простроченої заборгованості.

Як діяти у випадку шахрайства

Раніше ми розповідали, що всі власники банківських карток та інших платіжних засобів повинні знати правила безпеки для протистояння незаконним шахрайським діям. Адже ніколи не можна бути впевненим у повноцінному захисті від зловмисників. Якщо ви потрапили на гачок аферистів і залишились без коштів на карті, необхідно:

  • одразу заблокувати її, щоб зберегти залишки фінансів на рахунку;
  • подати запит у службу підтримки та повідомити про проблему;
  • домогтися відкриття кримінального провадження за фактом незаконного присвоєння коштів.

Загалом українське законодавство перекладає відповідальність за втрату фінансів на банк, якщо списання відбулося без згоди власника рахунку. В такому випадку установа повинна компенсувати певну суму, але це можливо тільки після офіційного звернення постраждалого до правоохоронних органів і служби безпеки банку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці ризикують втратити гроші на картках Monobank і розповідав, що вигадали шахраї. Також ми повідомляли, що в Monobank оголосили про важливе досягнення вперше з моменту запуску.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.