Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гривню врятує лише фентезі? Що чекає на курс долара в Україні після війни

Розпитали експертів про те, від чого залежатиме курс американської валюти після війни

Курс долара після війни може бути будь-яким

Вже майже рік думки кожного українця зайняті війною і, головне, питанням про те, коли вона нарешті закінчиться. Безумовно, цей момент настане і принесе полегшення кожному. Проте світ, зокрема й економічний, більше ніколи не буде таким, як раніше.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертами і розповідає, що може бути із курсом долара після війни і від чого це залежить.

На жаль, усі економісти зійшлися на думці, що спрогнозувати курс, навіть більш менш точно, не вдастся, оскільки варіантів розвитку подій занадто багато.

За словами директора департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комерційний Індустріальний Банк" Германа Марченка, найголовніше питання – це перемога у війні.

Другий найважливіший аспект – це стан економіки країни на момент припинення війни, її аудит, глибинний фінансовий аналіз розміру заподіяної шкоди та джерел для якомога швидкого відновлення країни.

Очевидно, що повноцінне відновлення може розтягнутися в часі на період від 3 до 5 років. Тому по завершенню війни на нас ще чекає досить важкий та тривалий період, коли ми щодня відчуватимемо наслідки війни. Отже всі прогнози курсу національної валюти в довгостроковій перспективі зараз просто неможливі. Власне курс гривні – це віддзеркалення економічної та політичної ситуації в країні.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Саме тому наразі можна лише окреслити основні напрямки в економіці та політиці, від яких залежатиме курс національної валюти, і це:

  • рівень іноземної фінансової допомоги із різних джерел, щоб спрямувати кошти на відновлювальні процеси в країні;
  • приборкання "збудників" інфляції: продумана податкова політика, спрямована на вирівнювання видатків і доходів держбюджету;
  • поступове відновлення й зростання економіки країни насамперед через відновлення виробничих потужностей, зростання експорту, звідси – зростання ВВП мінімум на 3-5%.

Також на курс впливатиме прозора та зрозуміла політика держави з відшкодування заподіяної шкоди населенню, низка економічних реформ, що матимуть частково тимчасовий характер, щоб сприяти збільшенню частки малого та середнього бізнесу.

Витягнути гривню з дна ями допоможе розвиток механізмів для збереження заощаджень населення, зокрема розвиток банківської сфери, різноманітних депозитних програм, поновлення кредитування малого та середнього бізнесу.

Має бути і політична стабільність: консенсус між різними політичними силами з метою зміцнення внутрішнього життя в країні.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що найближчим часом на нас чекає відносна курсова стабільність, але після війни із доларом може бути абсолютно що завгодно.

Це дуже авантюрний прогноз, тож я не буду його робити. Оскільки він залежить не лише від сценарію кінця війни, а й від сценарію післявоєнного відновлення. Скільки нам будуть давати грошей, чи буде план Маршалла для України, якою буде модель відновлення.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Курс буде сильно відрізнятись в залежності від того, чи буде це лише інфраструктурна модель відновлення (нам допоможуть відбудувати зруйноване), чи це буде модель відновлення зі створення нового економічного профілю.

Експерт впевнений, що зараз прогнози взагалі робити некорректно, оскільки війна ще не закінчена і про її кінець рано говорити.

Найкращий варіант для курсу після війни

За словами аналітика, найбільш оптимістичний для гривні сценарій – це економічне та геополітичне "фентезі".

Це якщо ми завершимо війну у найближчі декілька місяців і ця війна завершиться тотальним розгромом Росії, ми відновимо територіальну цілісність в кордонах 1991 року і отримаємо 300 млрд доларів із заблокованих російських активів та додаткову допомогу від партнерів, розміром мільярдів 200, – розповідає Кущ.

На такі гроші була б можливість не просто відбудувати зруйноване, а й заново створити всю економічну модель і зробити її надпотужною. Також важливо перемогти корупцію, щоб у процесі відновлення ці гроші просто не розікрали.

Тоді Україна стане новою Південною Кореєю, а гривня буде однією з найстабільніших валют у світі, але виглядає це дуже малоймовірно, тому й називається "економічним фентезі". В реальності експерт сподівається, що хоча б один з цих факторів спрацює.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи приймають стару валюту у касах банків і розповідав, чому у деяких українців не приймають долари на обмін.

Детальніше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.