Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ випустить в обіг нові банкноти: який вигляд матимуть гроші (фото)

Всі випущені купюри отримають статус платіжного інструменту та будуть обов’язкові до приймання по всій території України

Фото: НБУ/Flickr

НБУ випустить в обіг нові банкноти з 24 жовтня

Фото: НБУ/Flickr

Національний банк планує вже з 24 жовтня 2023 року випустити в обіг нові купюри. Норми щодо використання та дизайну містяться в рішенні Правління НБУ від 2 лютого № 45-рш. Гроші будуть повноцінними платіжними засобами по всій Україні.

Про це повідомила пресслужба регулятора на офіційному сайті.

Відповідно до чинного законодавства, на банкнотах, які вводять в обіг у межах планового випуску, повинен бути розміщений підпис чинного голови Національного банку України.

Вже з 24 жовтня з’являться новенькі купюри номіналом 20 гривень зразка 2018 року, якими будуть поступового замінювати пошкодженні та зношені гроші. Вони матимуть підпис Андрія Пишного та відображатимуть рік випуску, тобто 2023.

"Вони перебуватимуть в обігу разом з іншими банкнотами цього номіналу попередніх років випуску та обов’язкові до приймання всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України", – йдеться у повідомлення НБУ.

Тож зовсім скоро українці зможуть використовувати свіжі банкноти, розплачуватися ними за товари й послуги, обмінювати на інші номінали чи валюти тощо.

20 гривень з підписом чинного голови НБУ Андрія Пишного
20 гривень з підписом чинного голови НБУ Андрія Пишного
Фото: НБУ

Коли та де можна обміняти старі гроші

Раніше ми розповідали, що українці можуть замінити купюри та монети старого зразка, оскільки вони втратили статус платіжного інструменту і поступово виводяться з обігу. Це можна зробити, відвідавши представництва Національного банку або уповноважені фінансові установи, зокрема:

  • ПриватБанк;
  • Ощадбанк;
  • Райффайзен Банк;
  • ПУМБ.

Раніше українці мали обмежений час для здійснення обміну – лише до початку жовтня. Але незадовго до закінчення терміну НБУ прийняв рішення продовжити час обміну, аби дати змогу людям на тимчасово окупованих територіях і переселенцям за кордоном встигнути замінити свої гроші.

Тож наразі обмін чинний до кінця воєнного стану та впродовж трьох місяців після його скасування. Здати можна дрібні копійки й банкноти, випущені до 2003 року, а саме:

  • монети номіналів 1, 2, 5 та 25 коп.;
  • купюри в 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 грн.

У Нацбанку зауважили, що процес йде повільно. Станом на кінець вересня в обігу досі перебувало 7,2 мільярда монет. Українці встигли обміняти лише 220 мільйонів таких копійок, тож збільшення терміну було вимушеним кроком. Водночас паперових грошей в обігу небагато, вони становлять всього 1,5% від загальної кількості використовуваних банкнот.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що банки та обмінники України працюватимуть по-новому. Також ми повідомляли про новий етап для гривні та розповідали, чи підтримав МВФ рішення НБУ щодо скасування фіксованого курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.