Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Народження готівки: хто насправді друкує гроші в Україні

Розповідаємо, як в обігу з’являються нові, хрусткі гривневі купюри та хто займається друкуванням готівки в Україні

Фото: НБУ/Flickr

Процес друкування українських грошей

Фото: НБУ/Flickr

Далеко не кожна людина замислюється, як відбувається процес друкування грошей. Пересічних українців більше цікавить курс валют, ціни на товари і послуги, ситуація на фінансовому ринку тощо. Але історія появи новеньких гривневих банкнот може здивувати.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто друкує хрусткі купюри в Україні.

Зрозуміло, що для цього непростого процесу використовують спеціалізовані друкарські станки. Але де вони розташовані? Загалом обов’язок друкувати і випускати готівку в обіг лежить на Національному банку (НБУ). Ця установа відповідає за:

  • монетарну політику;
  • контроль за грошовим обігом;
  • забезпечення стабільності національної валюти.

Безпосередньо друкуванням займається підрозділ НБУ – Банкнотно-монетний двір. А ще існує Фабрика банкнотного паперу, одна на всю Україну, де виготовляють захищений папір для купюр. Весь процес здійснюється відповідно до суворих стандартів безпеки і конфіденційності, адже необхідно забезпечувати захист готівки від підроблення.

Що треба знати про банкнотну фабрику


Її відкрили у 1994 році, оскільки виникла потреба забезпечити державу власними "станками" для карбування монет і друкування грошей. Підрядником будівництва виступив Австрійський монетний двір. Завдяки налагодженому механізму роботи у Києві щороку виготовляють понад 1,5 млрд банкнот та 1 млрд обігових/розмінних монет.

До речі, цьогріч 1 жовтня Банкнотно-монетному двору НБУ виповниться 30 років. Саме там з’являються на світ унікальні пам’ятні нумізматичні вироби – монети зі срібла та інших матеріалів, присвячені різним історичним подіям та навіть окремим категоріям українців. У 2024 році регулятор запланував викарбувати 47 видів пам'ятних та інвестиційних монет.

Потреба друкувати гроші пояснюється простими та зрозумілими кожному категоріями. Наприклад, для здійснення різних фінансових операцій, як от нарахування заробітної плати, вкладень в розвиток інфраструктури, видачі соціальної допомоги тощо. Плюс готівка необхідна суспільству для забезпечення ліквідності національного економічного обороту.

Хоча НБУ спільно з банківськими установами також проводить тестування електронної гривні, яка не замінить друковану, але стане частиною фінансового ринку України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як очистити гроші від плісняви без пошкоджень. Також ми повідомляли про податок на оборону та розповідали, куди спрямовують гроші з військового збору.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.