Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ встановить нові правила: що чекати від цін та курсу долара

Контроль за інфляцією та гнучкість валютно-курсової політики має створити умови для економічного розвитку навіть під час війни

Фото: НБУ

Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на найближчі роки

Фото: НБУ

11 вересня 2024 року Рада Національного банку України (НБУ) ухвалила важливий документ, а саме Основні засади грошово-кредитної політики на найближчі роки. Цей план допоможе країні підтримувати економічну стабільність під час війни та у період відновлення після неї.

Про це повідомляється у пресслужбі НБУ.

НБУ повернеться до контролю інфляції

З початку 2024 року НБУ повернувся до таргетування інфляції, тобто контролю за її рівнем. Головна мета на найближчі роки – досягти рівня інфляції в 5%. Це стане можливим завдяки виваженій політиці, яка включає гнучкий курс гривні та посилення ролі облікової ставки.

Раніше, до повномасштабної війни, НБУ працював над досягненням цієї мети за 9-18 місяців, але зараз терміни подовжилися до трьох років. Такий підхід дозволяє реагувати на непередбачувані зміни в економіці, спричинені вторгненням.

"НБУ має намір використовувати гнучке інфляційне таргетування до нормалізації функціонування економіки та відновлення повноцінного формату інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом", – йдеться в повідомленні.

Якою буде валютно-курсова політика

Національний банк України продовжить використовувати гнучкий обмінний курс гривні, поступово переходячи до повністю ринкового. Головною метою цієї політики є підтримка стабільності на валютному ринку, щоб уникнути різких коливань курсу та інфляції, а також зберегти довіру до гривні та захистити резерви країни.

"Водночас поступове посилення зв'язку обмінного курсу з ринковою кон'юнктурою дасть змогу посилити роль обмінного курсу як поглинача шоків, поліпшить усвідомлення валютних ризиків та сприятиме підвищенню адаптивності української економіки до внутрішніх та зовнішніх змін", – йдеться в повідомленні НБУ.

Зазначається, що таргетування інфляції – це підхід, коли центральний банк встановлює певний рівень інфляції (наприклад, 5%) і коригує ставки, щоб досягти цієї мети.

Раніше ми повідомляли, що вплинуло на пришвидшення споживчої інфляції, й відповідно на зростання цін в Україні. Також пропонуємо дізнатися, які валютні обмеження запровадив Нацбанк з 10 вересня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.