Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок на оборону: куди спрямовують гроші з військового збору

Розповідаємо, що таке військовий збір, який його розмір та хто його повинен сплачувати у 2024 році

Фото: Unsplash

Військовий збір в Україні

Фото: Unsplash

Щомісяця українці здійснюють сплату військового збору, який відраховується з офіційних доходів громадян. Завдяки цим платежам забезпечує додаткове фінансування для Збройних сил України та інших силових структур.

Про те, куди йдуть кошти з військового збору, пояснили в Державній податковій службі України.

Військовий збір – це обов’язковий платіж, запроваджений з 3 серпня 2014 року на тимчасовій основі для фінансування Збройних сил України (ЗСУ) та СБУ у зв'язку з початком російської агресії на території України.

Зараз ставка військового збору становить 1,5%, але уряд планує підвищити її до 5%. До об’єктів оподаткування, окрім заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, а також інших доходів і винагород, які виплачуються або нараховуються платнику в рамках трудових відносин чи за цивільноправовими угодами, належать:

  • орендна плата;
  • виплата дивідендів;
  • оформлення спадщини;
  • виграші в державних та недержавних лотереях;
  • операції з купівлі-продажу рухомого і нерухомого майна тощо.

На що витрачається військовий збір

Попри цільове призначення військового збору, спершу ці кошти зараховуються до держбюджету України. По суті, цей податок є доповненням до ПДФО.

Військовий збір запровадили з метою збільшення фінансових надходжень для забезпечення військових. Куди спрямовуються ці кошти:

  1. На зміцнення обороноздатності держави.
  2. Придбання військового обладнання та озброєння.
  3. Матеріальне забезпечення військовослужбовців.

Хто зобов'язаний сплачувати військовий збір

Обов’язок сплачувати військовий збір мають фізичні особи-резиденти України. При цьому не має значення, чи отримують вони дохід всередині країни або з-за кордону. Крім того, сплачувати військовий збір зобов'язані:

  • фізичні особи-нерезиденти, якщо вони отримують дохід із джерел в Україні;
  • податкові агенти, у разі, якщо вони відповідають за утримання та перерахування ПДФО.

Військовий збір є важливим джерелом фінансування для потреб оборони країни. Кожен платник податків робить свій внесок у підтримку військових і підвищення обороноздатності держави.

Раніше ми писали, що робити підприємцю після закриття ФОП, а також які податки необхідно платити українцям при здачі в оренду житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.