Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Накопичувальна пенсія: українцям назвали дві причини, чому вона обов'язково потрібна

У Мінсоцполітики пояснили, для чого будуть впроваджувати накопичувальну пенсійну систему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні впровадять накопичувальну пенсійну систему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні активно працюють над впровадженням накопичувальної пенсійної системи, яка має бути реалізована через дві основні причини.

На цьому наголосила заступниця міністерки соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

За її словами, перша причина, чому обов'язково має бути впроваджена накопичувальна система, співвідношення тих, хто працює, і пенсіонерів, яке наразі становить 1:1. Це надто мало для забезпечення гідних пенсійних виплат.

"У 2022 році один офіційно працевлаштований громадянин в Україні утримував через солідарну пенсійну систему одного пенсіонера. І це означає, що ми або маємо платити дуже низькі пенсії, або сплачувати дуже високий єдиний соціальний внесок. Фактично, у нормальній ситуації на одного пенсіонера має бути хоча б дві – три людини, що працюють", – зазначила Марчак.

Вона пояснила, що таке зниження співвідношення кількості тих, хто працює, до кількості пенсіонерів є загрозливим. До того ж тенденції погіршилися внаслідок воєнних дій, оскільки багато працездатних українців виїхали за кордон.

Другою причиною є швидкі темпи зменшення коефіцієнта заміщення. Тобто того, який відсоток поточної зарплати буде в майбутньому забезпечувати пенсійна виплата.

За словами Марчак, впровадження накопичувальної пенсійної системи дозволить врегулювати ситуацію у майбутньому. Заступниця очільниці Мінсоцполітики назвала таке впровадження одним із системних рішень.

Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення: що відомо

Про подальше реформування пенсійної системи в Україні заявив у вівторок, 3 січня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Впровадження накопичувальної системи він назвав ключовим завдання уряду на 2023 рік.

Відомо, що накопичувальні пенсійні рахунки отримають всі українці, які працюють. Гроші потраплятимуть туди з трьох джерел:

  • внесок роботодавця;
  • внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах;
  • добровільні внески громадян.

Шмигаль підкреслив, що впровадження обов'язкового пенсійного накопичення допоможе забезпечити кожному українцю достойну пенсію.

Раніше ми пояснювали, як перевести свої пенсійні виплати на банківський рахунок. Також ми розповідали, чи будуть збільшувати зарплати й пенсії українцям у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.