Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавка до пенсії у розмірі 20%: кому виплачують та як отримати

Щоб мати право на пільги, особа повинна отримати відповідне посвідчення та статус

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери в горній місцевості мають право на доплати

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні окрема категорія громадян може отримувати надбавку до пенсії та посадового окладу, якщо проживає в гірських населених пунктах. Підвищення грошового забезпечення дорівнює 20%.

Про це йдеться в Законі "Про статус гірських населених пунктів в Україні".

Доплати дійсно бувають різні: комусь – за донорство, іншим – за страховий стаж тощо. А декому більша пенсія належить за проживання в гірській місцевості. Причому мова не тільки про людей, які там народилися та живуть все життя, а й про переселенців, яких війна змусила шукати більш безпечну територію.

Наприклад, відповідно до інформації Пенсійного фонду, лише на Закарпатті є 250 тисяч пенсіонерів, з них більш як 50 тисяч мають право на надбавки. Але потрібно не просто переїхати в гірський населений пункт, а ще й отримати статус мешканця та відповідне посвідчення. Для цього варто звернутися до місцевих органів влади або Центру надання адміністративних послуг.

Вимагаються наступні документи:

  • паспорт громадянина України або свідоцтво про народження;
  • довідка про постійне проживання у гірському населеному пункті;
  • довідка з місця роботи (для осіб, які постійно працюють у місті чи селі);
  • довідка з навчального закладу (для учнів і студентів, які навчаються на денних відділеннях).

Отримавши статус, особам належать пільги у вигляді надбавки до пенсійного забезпечення чи заробітної плати. Пенсія збільшується на 20%, а посадовий оклад – на 25%. Тобто у разі державної виплати в розмірі 3 000 грн додатково можна отримувати щомісяця ще 600 грн.

Пенсія в Польщі

Українські громадяни, які перебралися в Польщу, можуть отримувати виплати за місцем фактичного проживання. Як уточнили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, варто лише зібрати певний пакет документів та звернутися до Установ соціального страхування Республіки Польща (ZUS).

Мова про український паспорт, довідку про присвоєння номера UKR PESEL, реєстраційний номер облікової картки платника податків, пенсійне посвідчення, довідку з польськими банківськими реквізитами. Отримавши необхідні папери, співробітники ZUS відправлять копії до ПФУ, де прийматимуть рішення про переведення виплат.

Зауважимо, кошти переказуватимуть не щомісячно, а щоквартально. Тобто доведеться чекати деякий час, аби пізніше забрати повну суму за кілька місяців одразу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні буде масштабна індексація пенсій, і розповідав, кому та на скільки підвищать виплати. Також ми повідомляли, скільки українців отримують понад 10 000 гривень і чому їх не збільшать.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.