Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад 10 тисяч гривень пенсії: скільки українців отримують такі виплати і чому їх не збільшать

Розповідаємо, чи багато українців отримують пенсії у понад 10 тисяч гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні розвіяли міф про невеликі пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За даними Пенсійного фонду, станом на березень 2023 року майже 700 тисяч громадян отримують пенсії у розмірі понад 10 тисяч гривень.

Про це повідомила заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко.

Вона зазначила, виплати цих пенсіонерів могли б бути й більшими після цьогорічної індексації, але тоді за формулою не вдалося підвищити нижчі пенсії.

Тому спрацює отаке підвищення саме для цивільних пенсіонерів. Ці пенсії можуть потрапити і під додаткові гарантії, якщо їх розмір після індексації не досягнув мінімуму, визначеного урядом. Це пенсії цивільних пенсіонерів (або страхові пенсії)", — пояснила вона.

Також Ірина Ковпашко розповіла, коли саме цього року відбудеться перерахунок пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати.

"Перерахунок у 2023 році таким пенсіонерам буде проведено саме з 1 квітня. І це відбудеться одразу після того, як ми отримаємо від Податкової відповідні дані щодо показників сплачених внесків у 2023 році", — підкреслила Ковпашко.

Індексація пенсій: кому та на скільки підвищать виплати з березня

Сума доплат визначатиметься індивідуально для кожного пенсіонера, але вона не перевищуватиме 1 500 гривень. У березні підвищуватимуть мінімальні пенсійні виплати, які раніше не індексувалися.

Тож з 1 березня пенсії українців зростуть:

  • мінімальна пенсія 1 920 грн зросте на 384 грн;
  • до пенсії 2 100 грн додадуть 420 грн;
  • до пенсії 3 000 грн – 600 грн;
  • до пенсії 3 500 грн – 700 грн;
  • до пенсії 4 000 грн – 800 грн;
  • до пенсії 5 000 грн – 1 000 грн;
  • до пенсії 7 500 грн – 1 500 грн.

При цьому пенсіонери віком від 70 років й надалі отримуватимуть вікові надбавки до основних виплат:

  • від 70 до 75 років – 300 грн;
  • від 75 до 80 років – 456 грн;
  • від 80 років – 570 грн.

Чому пенсії можуть скоротитися на 50%

Така халепа може статися з пенсіонерами боржниками. Так, зменшити розмір пенсійних виплат можуть за невчасно сплачений кредит, аліменти, штрафи за порушення правил дорожнього руху або за не відшкодовані збитки.

У такому випадку Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця має право списувати заборгованість з основного розміру пенсії до повного погашення. Детальніше про це читайте тут.

Раніше ми розповідали, що буде з пенсійними виплатами військових з 1 березня. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.