Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк веде свою гру? Який курс валют побачимо вранці 29 травня

З'ясовували, що відбуватиметься на валютному ринку на початку нового робочого тижня та яку гру веде Національний банк

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс валют на 29 травня - євро подорожчав

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У п’ятницю ввечері, 26 травня, Національний банк встановив офіційний курс валют на наступний банківський день, понеділок, 29 травня.

Про це йдеться на офіційному сайт Державного банку.

Який офіційний курс на 29 травня

  • курс долара, традиційно, не змінився та становить 36,56 грн;
  • євро після незначного падіння подорожчав на 7 копійок, його офіційний курс встановлений на рівні 39,31 грн;
  • злотий продовжує падіння – у порівнянні з попереднім банківським днем він подешевшав ще на 4 копійки та закріпився на позначці 8,66 грн.

Фінансова допомога від Євросоюзу

Фінансовий аналітик Андрій Гойлов нагадав, що наша країна отримала від Євросоюзу черговий транш фінансової допомоги у сумі 1,5 млрд євро, а загальний обсяг допомоги цього року становитиме 18,00 млрд.

"Ці кошти підуть на фінансування соціальних видатків Кабміну. Однак про програму економічного відновлення країни, як і раніше, не йдеться. Навіть ремонт енергетичної інфраструктури планують частково здійснювати за рахунок підвищення тарифів для населення. Залишається сподіватися, що міжнародні партнери таки зможуть надати кошти безпосередньо для відновлення та подальшого розвитку економіки України", – вважає аналітик.

Він навів дані Мінфіну про те, що ЄС від початку 2023 року надав 8,12 млрд. доларів США. Для порівняння: від продажу "військових" ОВДП до держбюджету було залучено 6,43 млрд. доларів.

"При цьому від простою кораблів у рамках "зернової угоди" українські аграрії втратили близько 1,00 млрд. доларів США. Саме тому Кабміну необхідно зосередити увагу на розширенні програми економічної допомоги для України", – каже Гойлов.

Що відбувається на готівковому ринку

Фінансовий аналітик акцентував, що на готівковому валютному ринку гривня до долара США закріпилася під рівнем 37,65, а євро досяг позначки 40,80.

"Ймовірно, НБУ зможе і надалі підтримувати стабільність курсу української національної валюти. Складнощі можуть виникнути, якщо в липні цього року "зернова угода" не буде продовжена", – підсумував він.

Раніше ми розповідали, в якій валюті українцям краще зберігати гроші. Також ми писали, як і чому незабаром зміниться торговельна політика України. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.