Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар вже не в моді? В якій валюті українцям краще зберігати гроші

Експерт запевняє, що наразі інфляція вже має чіткий та постійний тренд на уповільнення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть примножити свої гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українська економіка лише потроху оновлюється від початку вторгнення Росії. Національний банк України пропонує привабливі відсоткові ставки за депозитами у гривні, а також може послабити деякі валютні обмеження.

Про це розповів голова Асоціації українських банків Андрій Дубас, пише 24 канал.

Експерт запевняє, що сьогодні тримання коштів у гривні на депозитному рахунку не лише збереже заощадження від наслідків інфляції, а й може принести невеликий дохід.

Гривня зміцнює позиції

Якщо НБУ прогнозував рівень інфляції 18,6% на кінець 2023 року, то сьогодні він переглянув цей показник. Тепер він становить 14,6%. Це означає, що ціни не будуть зростати так стрімко, як вони могли б зростати.

"Якщо говорити, чи можемо ми розраховувати на гривню, щоб не відбувалося знецінення наших заощаджень? То відповідь: так, можемо. Ми бачимо, що інфляція вже має чіткий та постійний тренд на уповільнення", – говорить Дубас.

Сьогодні найкращим інструментом для населення є гривневі депозити, які мають дохідність на рівні 20%. При теперішній інфляції це дозволяє не лише зберегти, а й примножити кошти.

Не забувати про ризик-менеджмент

Також хорошим інструментом є військові облігації, які мають дохідність 20,5%, каже експерт. Це дозволить і допомогти державі, і зберегти свої кошти. Потрібно пам’ятати й про диверсифікацію ризиків та частину коштів тримати в іноземних валютах.

"Курс гривні зараз зафіксований до долара, але, на мою думку, НБУ буде поступово відпускати валютні обмеження, і в середньостроковій перспективі ми повернемось до плаваючого обмінного курсу. Це абсолютно адекватні умови для нормальних держав не в умовах війни", – повідомив голова Асоціації українських банків.

Чого очікувати від курсу долара протягом всього літа

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів сайту Pro Гроші про те, що зараз важко давати прогноз на весь період, адже це повʼязано з тим:

  • які будуть надходження іноземної допомоги;

  • яким буде попит на долар;

  • що буде відбуватися на фронті;

  • яким буде наш контрнаступ та яка буде його успішність.

Якщо виходити з інформації про перемовини з міжнародним валютним фондом чи з іншими інституціями, то очікується надходження іноземної валюти у вигляді допомоги, підтримки бюджету та всього іншого.

Виходить, що тоді проблем не має бути. Але зараз в Україні війна, і ситуація з контрнаступом теж може вплинути на курс.

Більше про ситуацію з курсом долара вже цього літа ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, у якій валюті громадянам ліпше не зберігати свої гроші. Також нагадаємо, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.