Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринках та через "мінял": як українці знімають гривні з карток на окупованій Херсонщині

Російські окупанти вживають всі можливі заходи, щоб повністю витіснити українську валюту з обігу

Колаж: Pro Гроші

В Херсонській області хочуть вивести з обігу гривні

Колаж: Pro Гроші

На окупованих територіях Херсонської області вже давно не працюють українські банкомати та відділення банків, а обмінники закриті кілька місяців.

Про це повідомляє Суспільне.

Українці, які лишилися в окупації, нарікають, що зараз майже неможливо обміняти гроші з картки на готівку у гривнях. Ті магазини, які раніше розраховували людей за допомогою терміналів, зараз вже відмовляють у такому способі оплати. В Херсоні з'являється все більше об'яв, що термінали не працюють.

Певний час гривні можна було "зняти з картки" на ринку. За словами місцевої жительки Тетяни, раніше гроші переказували з картки в готівку, хоч і під значний відсоток. Зараз це завдання "із зірочкою". Обмінники вже декілька місяців закриті, і немає вже тих людей, які обмінювали гроші з карток в готівку.

"Зняти з картки гривні у Херсоні стає все важче. Раніше це можна було зробити у мінял на ринку. Також деякі користувались такими послугами через закриті групи, але зараз це важко. Мені вдавалось кілька разів обміняти невеликі суми через знайомих знайомих", – розповіла жінка.

Водночас, вона повідомила, що окупанти намагаються повністю прибрати гривню з обігу і навіть арештовують тих, хто займається обміном валют.

Гривню хочуть повністю вивести з обігу

Окупанти навіть встановили собі терміни – до 31 грудня.

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський заявив, що зараз окупаційна влада робить все, щоб розрахунки гривнею припинилися. Зокрема, проводять рейди по магазинах і під тиском заставляють писати на товарах цінники в рублях, а також забороняють розраховуватися через термінали картками українських банків.

"На мій погляд, зараз ще недостатньо рублевої маси для того, щоб повноцінно замінити гривню", – зауважив Соболевський.

Водночас, він переконаний, що на валютні експерименти російських окупантів на Херсонщині можуть вплинути ЗСУ та внести корективи в процес витіснення гривні.

Зазначимо, для українців, що лишилися в окупації, передбачені різні види соціальних виплат, які вони продовжують отримувати на банківські картки.

Раніше ми писали, що буде, якщо довго не знімати пенсійні виплати з картки. Також ми пояснювали, хто виплатить лікарняні евакуйованим співробітникам, якщо роботодавець залишився в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.