Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На порозі глобальних змін? Що впливатиме на курс долара в березні

У першу чергу, за словами експерта, на курс долара на початку весни впливатиме зниження рівня інфляції

Фото: УНІАН. Google. Колаж: Pro Гроші

Яким буде курс долара в березні 2023 року

Фото: УНІАН. Google. Колаж: Pro Гроші

На початку весни курс долара, ймовірно, залишатиметься стабільним та навряд чи перетне межу в 39,5-41 грн/дол.

Про це розповів директор департаменту казначейства "КОМІНБАНК" Герман Марченко в коментарі виданню УНІАН.

"Протягом грудня 2022 – лютого 2023 в Україні були закладені ґрунтовні основи для стабільності на валютному ринку. Насамперед йдеться про кілька чинників: зважені, професійні заходи НБУ з формування рівня облікової ставки, збереження офіційного курсу валют та досягнення балансу між попитом і пропозицією на готівкову валюту, а також потужна фінансова підтримка країни: щомісяця від західних країн Україна отримує близько 4 млрд доларів допомоги", – сказав Марченко.

Як інфляція впливає на курс

За інформацією фінансового експерта, на стабільність курсу валют впливає зниження інфляції до 1-1,3% на місяць.

Марченко наголосив, що від початку лютого 2023 року на ринку спостерігалось повільне зміцнення гривні щодо долара (приблизно на 0,5%) – це стало можливим завдяки поточному рівню інфляції.

"Таким чином, вже в першій декаді лютого були сформовані середньострокові "курсові межі", що є досить адекватними в умовах війни: коливання готівкового долара у перспективі найближчого місяця знаходитимуться в проміжку 39,5-41 грн/дол.", – сказав директор департаменту казначейства.

Що буде із курсом долара в березні

Ймовірно, на курс валют на початку весни, за словами експерта, можуть позитивно вплинути:

  • валютні надходження за експорт (головним чином, за продаж збіжжя);
  • обсяги міжнародної "енергетичної" та воєнної допомоги для подолання наслідків ворожих атак;
  • успіхи бійців Збройних сил України на фронті.

"Однак саме економічне підгрунтя для валютного ринку є ключовим: поки економічна ситуація під контролем, то немає ризиків знецінення гривні. Таким чином, є достатньо підстав для оптимістичних прогнозів на березень: готівковий курс долара залишатиметься стабільним і не перетне межу в 39,5-41 грн/дол.", – наголосив Марченко.

Що станеться з курсом валют протягом тижня 20-26 лютого

За словами директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Германа Марченка в коментарі сайту Рro Гроші, протягом поточного тижня курс долара залишатиметься досить стабільним та прогнозованим.

За його словами, показники курсу долара не перетнуть позначку 39,5-41 грн/долар. Він також наголосив, що наразі немає економічних причин для зміни валютних трендів, а "воєнна" економіка країни знаходиться в максимально можливому збалансованому стані.

Раніше ми писали про те, за скільки можна купити й продати іноземну валюту у вівторок, 21 лютого. Також сайт Pro Гроші розповідав, російські ракетні обстріли впливають на курс долара.

Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.