Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Муніципальна няня: з 1 січня українцям втричі збільшили розмір виплат

Гроші допоможуть батькам позбутися фінансового тягаря, проте отримати їх зможуть не всі

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку компенсацію отримуватимуть за послуги няні

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український уряд змінив умови надання батькам компенсаційних виплат за роботу няні, яка доглядає дитину віком до трьох років. Також збільшилася сума коштів, яку виплачують сім'ї.

Це визначено Постановою Кабінету Міністрів від 30.12.2022 № 1474 "Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї".

Соціальна програма "Муніципальна няня" почала діяти в Україні у 2019 році. Батьки могли подати заявку на отримання відшкодування вартості послуг няні, якщо була така необхідність. Раніше уряд виплачував один прожитковий мінімум на дітей віком до шести років або 2 мінімуми у разі догляду за дитиною з інвалідністю.

Проте з 1 січня 2023 року умови надання послуги дещо змінилися. Як стверджує пресслужба Міністерства соціальної політики, нововведення допоможуть забезпечувати грошима саме тих людей, які найбільше їх потребують. Зокрема постанова регламентує компенсацію лише тим батькам, які використовують послуги няні для догляду за дитиною з інвалідністю або у випадку, коли один з батьків має першу чи другу групу інвалідності.

Також важливою зміною є ухвалення рішення збільшити розмір компенсації. Тепер сума виплати залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Станом на 1 січня поточного року вона дорівнює 6 700 грн, тож українці замість 2 272 грн щомісяця зможуть отримувати втричі більше. Механізм нарахування фінансів залежатиме від фактичного часу роботи няні та здійснюватиметься на основі акту про надану послугу.

Які документи потрібні для відшкодування

Рішення про призначення виплат приймають регіональні структури соціального захисту населення. Громадянам необхідно відвідати відомство, подати заявку на компенсацію послуги "Муніципальна няня" та надати повний пакет документів:

  • відомості зі свідоцтва про народження дитини (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові дитини, прізвище, ім’я, по батькові батьків);
  • сканована копія документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);
  • сканована копія рішення місцевого органу виконавчої влади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною);
  • сканована копія договору між отримувачем послуги та муніципальною нянею;
  • відомості, що підтверджують витрати на оплату послуг (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка) в електронній формі.

Варто знати, що отримання відшкодування не є замінником інших соціальних виплат на дитину. Гроші призначають окремо за бажанням батьків (усиновлювачів чи опікунів).

Раніше сайт Pro Гроші писав, які доходи враховуються для призначення допомоги. Також ми повідомляли, що деяким українцям виплачуватимуть від 7 до 23 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.