Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: які виплати отримують добровольці під час війни

В Україні чимало добровольчих формувань територіальних громад, члени яких виконують завдання оборони держави

Фото: ДПСУ, Міноборони, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Добровольці не мають грошового забезпечення, яке отримують військові ЗСУ

Фото: ДПСУ, Міноборони, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовці в Україні захищені законами, які гарантують їм грошове забезпечення, пільги та соціальні права. Але щодо добровольців не діють такі ж правила та норми, тому це створює нерівність у підходах до винагородження.

Деталі розповіли експерти ГО "Юридична сотня".

Для військових ЗСУ передбачена заробітна плата відповідно до звання та посади, а також додаткові виплати за виконання бойових завдань та участь в активних воєнних діях. Але члени ДФТГ (добровольчих формувань територіальних громад) не мають жодного грошового забезпечення від держави.

"Це може бути пов’язано з тим, що відповідний порядок відсутній, адже ні Постанова КМУ № 704 від 30 серпня 2017 року, ні Наказ МОУ № 260 від 07 червня 2018 року, які регулюють порядок отримання грошового забезпечення військовослужбовців, не згадують про членів ДФТГ", – розповіла експертка Вікторія Фацієвич.

Зате добровольці маютьіншу перевагу перед військовослужбовцями – збереження зарплати за місцем роботи. Норми трудового законодавства накладають на роботодавців обов’язок залишати за мобілізованим працівником лише посаду, водночас оклад не нараховується. А добровольці підпадають під ч.1 статті 119 КЗпП, яка гарантує збереження середнього заробітку на час виконання державних і громадських обов'язків.

Ще одна відмінність у виплатах – відсутність допомоги від держави у разі проблем зі здоров’ям, не пов’язаних з війною. Тобто лікування у зв’язку саме із захворюванням, а не пораненням, не оплачується додатково.

Добровольці можуть отримати статус УБД

Виконуючи завдання по обороні України, заходи по забезпеченню захисту безпеки населення та інтересів держави в умовах повномасштабного вторгнення, добровольці Сил територіальної оборони мають право на отримання статусу учасника бойових дій. Для цього треба мати підтверджувальні документи про виконання у складі військової частини чи особисто конкретних дій.

Необхідно надати як мінімум один з таких документів:

  • витяг з бойових донесень;
  • витяг з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • витяг з вахтових журналів;
  • витяг з польотних листів;
  • витяг з матеріалів спеціальних розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Це не повний перелік, його за бажанням добровольців можна доповнювати іншими документами, що достовірно підтверджують факт несення служби та виконання бойових завдань.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військової служби не уникнути та розповідав, кого можуть мобілізувати після 60 років. Також ми повідомляли, які документи потрібно надати та куди звертатися військовим, щоб отримати виплати за поранення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.