Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військової служби не уникнути? Кого можуть мобілізувати після 60 років

Деякі військові можуть залишитися на службі ще на п’ять років понад граничний вік за власним бажанням

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Деяких чоловіків мобілізують після 60 років

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Для українців встановлено максимальний вік військової служби, наразі він дорівнює 60 років. Не в особливий період ця межа для рядового, молодшого сержантського і старшинського складу становить 45 років. Але під час війни декого можуть мобілізувати після 60 років.

Про це йдеться в ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу".

Одну категорію військових можуть призвати на службу понад граничний вік мобілізації. Йдеться про вищий офіцерський склад, а саме:

  • генерал-майора;
  • генерал-лейтенанта;
  • генерал-полковника;
  • генерала армії України.

Більше того, законом передбачено, що під час особливого періоду деякі військові можуть залишитися на службі ще на 5 років після настання граничного віку. Тут немає поділу на категорії чи приналежність до військових формувань, адже дозвіл дають всіх українцям, які висловили таке бажання.

Головна умова – мати високу професійну підготовку та унікальний досвід практичної роботи на займаній посаді. Для подальшої служби в ЗСУ потрібно отримати висновок військово-лікарської комісії про придатність за станом здоров’я.

Місця служби для обмежено придатних осіб

На основі висновку ВЛК військовозобов’язаних після мобілізації розподіляють на місця служби. Якщо людину визнали обмежено придатною, для неї закрита дорога в деякі підрозділи ЗСУ. Але призов під час війни для таких осіб діє, та відповідно до наказу Міністерства оборони №402 від 14.08.2008 є кілька видів робіт, де не заборонено нести службу.

Де не можуть служити обмежено придатні особи:

  • високомобільні десантні війська;
  • плавсклад;
  • морська піхота;
  • спецспоруди.

Куди можуть відправити обмежено придатних осіб:

  • частини (підрозділи) забезпечення;
  • військові комісаріати;
  • установи, організації, навчальні заклади.

Кого не можуть мобілізувати примусово

Деякі чоловіки та жінки мають відстрочку, тож на них не розповсюджується обов’язкова мобілізація. Йдеться про причини за станом здоров’я, через навчання у закладах вищої освіти, бронювання на роботі, викладання або заняття наукою, за сімейними обставинами та професійною діяльністю.

Варто зазначити, що ці підстави не є довготривалими, тобто не забезпечують відстрочку протягом всього періоду мобілізації. Наприклад, бронювання діє лише 6 місяців, але може бути продовженим, якщо особа та підприємство, де вона працює, відповідають всім вимогам надання.

Студентам також можуть вручати повістки, зокрема коли відбувається перехід на вищий академічний ступінь, тобто з бакалаврату на магістратуру.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть запровадити нову підставу для звільнення з військової служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.