Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скасування доплат військовим у тилу — яка позиція Кабміну

Розбиралися, який компроміс пропонує влада щодо повернення виплат 30 тисяч гривень військовослужбовцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати у 30 тисяч - в Кабміні кажуть про мотивацію бійців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Про повернення доплат усім військовим у розмірі 30 тисяч гривень на місяць мови наразі не йде. Такі виплати були скасовані через "втрату мотивації".

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню "Форбс Україна".

"Я не готовий зараз говорити про це (про повернення — ред.). Але ми готові слухати військове командування про конкретні категорії, які треба мотивувати", — зазначив він.

За словами міністра, зараз на рівні Кабінету міністрів створили робочу групу, яка має напрацювати варіант, яким чином дане питання виплат можна справедливо й ефективно вирішити, "прибравши популізм та надмірну політизацію".

"Простір для компромісу є. Те, що запропоновано правкою до закону, не влаштовує абсолютно нікого, тому що це прибирає мотивацію. Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах з'явилось більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу. Мотивацію потрібно шукати саме в цьому, адже не кожен з мільйонної армії знаходиться на передовій, як багато хто думає", — сказав міністр.

Марченко зазначив, що бюджет на сектор оборони не зменшується, а, навпаки, зростає.

"Бойове розпорядження і визначення випадків схеми виплат — це рішення головнокомандувача. В межах бюджету ми кажемо: визначайтеся, робіть правильні системи мотивації. Але ми вимушені задавати питання, коли бачимо, що, наприклад, держава продовжує доплачувати по 30 тисяч гривень, навіть коли у військовослужбовця встановлений факт дезертирства", — додав міністр.

Повернення доплат у розмірі 30 тисяч військовим

Раніше ми зазначали, що 10 квітня Верховна Рада підтримала ініціативу щодо поверненнядоплат у 30 тисяч гривень військовим. Також доплати планують повернути працівникам ДСНС і поліцейським.

Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів. Але вже 11 числа до парламенту внесли законопроєкт, який тимчасово блокує повернення виплат військовим.

У документі йдеться про скасування рішення нардепів про схвалення виплат у 30 тисяч гривень для військових у тилу. Ініціатором законопроєкту є депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Яка позиція Генштабу ЗСУ

У Генеральному штабі Збройних сил України озвучили свою позицію щодо повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. У Генштабі, зокрема, попросили не займатися популізмом та зосередити усю увагу на обороні України. Відповідне повідомлення з'явилося у Telegram-каналі Генштабу.

"Солдат, який служить і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим. Пригадайте, як виглядають Вугледар, Мар’їнка, чи Авдіївка. Кожен день оборони України дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров’я наших захисників", — йдеться у тексті заяві.

У Генштабі також зазначили, що станом на зараз виплати додаткових грошей захисникам залежать від районів бойових дій та складності завдань, які вони виконують. Наприклад:

  • 100 тис. грн на місяць платять захисникам, які воюють на передовій;
  • 30 тисяч — захисникам, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях з окупантами пропорційно до часу виконання, а також військовим, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

Військовослужбовці, які не перебувають безпосередньо на фронті, залишаються без бойових доплат. Натомість з 1 лютого 2023 року мінімальну зарплату всім військовим підвищили до 20 100 грн.

Раніше ми розповідали, що в Кабміні назвали головну умову повернення виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військових. Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, хто з військовослужбовців має право на пенсійні виплати у 2023 році. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.