Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Майстерність економії: як відкладати гроші з мінімалки

За словами експертки, заощаджувати цілком реально навіть тоді, коли зарплата відносно невелика

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть заощаджувати ще більше грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці завжди намагаються робити заощадження, а для цього треба заробляти якомога більше грошей. Але дехто в країні має звичайну середню зарплатню або навіть і мінімальну. А тому відкладати кошти не завжди виходить, однак це цілком реально.

Про це розповіла сайту Pro Гроші фінансова планерка iPlan.ua Ульяна Гринчевська.

Скільки заробляють українці

Станом на сьогодні розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить – 6 700 гривень. У доларовому еквіваленті – це близько 178 доларів у місяць.

Згідно з інформацією Пенсійного фонду України, середня заробітна плата відрізняється від мінімальної. Її розмір становить 16 012, 38 гривень.

Як можна заощаджувати

Якщо ви лише на початковому етапі своїх заощаджень на різні фінансові цілі, то рекомендовано:

  • Вести облік своїх доходів і витрат (можете користуватися мобільними додатками, наприклад – Saldo; або використовувати таблицю в excel). Де саме ви будете вести облік доходів чи витрат — не так важливо. Більш вагомий аналіз вашого доходу (чи його можна збільшити) і витрат (чи можна їх оптимізувати).

  • Визначити суму своїх майбутніх "великих" витрат. Наприклад, вам потрібно оновити ремонт, тому варто знати, скільки на це знадобиться грошей і коли. Так ви себе перестрахуєте від хаотичних і непланованих витрат.

  • Шукати варіанти збільшення доходу. Можливо, у вас на роботі є змога взяти на себе більше оплачуваних обов’язків або ви можете пройти курси підвищення кваліфікації, які можуть вплинути на збільшення рівня доходу. Це все допоможе у вашому питанні.

Тут можна сказати: "Та зрозуміло мені з цими порадами. Але як мені зараз краще заощаджувати, використовуючи наявну заробітну плату?". Для цього є один широко розповсюджений метод планування бюджету, який допоміг би нам у формування заощадження з будь-якого доходу – це метод 50/30/20, – говорить експертка.

Як користуватися відомим методом

Насправді в цьому методі, за словами експертки, все досить просто:

  • 50% витрачаємо на основні потреби. Це включає витрати на речі, які необхідні для життя, такі як житло, їжа, комунальні послуги, транспорт, страхування та інші обов'язкові витрати.

  • 30% на розваги та бажання. Ця категорія включає витрати на розваги, ресторани, подарунки, подорожі та інші задоволення. Це те, що робить ваше життя більш приємним і комфортним.

  • 20% на збереження та внески. Ця частина доходу відводиться на збереження, інвестиції й містить резервний фонд, пенсійні накопичення, інвестиції ETF, в акції, нерухомість тощо.

А тепер можна застосувати цей метод на реальній мінімальній зарплаті.

По методу 50/30/20:

  • 8 006,19 (50%) — мали б витратитися на харчування, транспорт, комунальні тощо.
  • 4 803,71 (30%) – на розваги й наші бажання (розваги, подорожі).
  • 3 202,48 (20%) – на заощадження.

З наведеного прикладу можна помітити, що заощаджувати, отримуючи середню зарплату, цілком реально. Звісно, при мінімалці сума, яку бажано відкладати як заощадження, буде значно меншою. Адже левова частка бюджету йтиме на основні витрати, як от комуналка чи харчування.

Але українці мають змогу скористатися субсидіями від держави чи допомогою від різних міжнародних фондів. Як їх оформити, читайте у нашій спецтемі.

Раніше ми розповідали, які фінансові питання треба закрити до 40 років. Також ми писали, як зберігати гроші та одночасно збільшувати капітал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.