Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все коштом лікарні? Чи повинні українці платити гроші за ліки та операції

Чимало пацієнтів переконані, якщо в лікарні кажуть платити за певні послуги, то так і треба робити, однак це хибна думка

Фото: УНІАН

Українці можуть лікуватися безоплатно

Фото: УНІАН

Більшість людей думають, що в лікарнях треба платити за будь-яку медичну допомогу. Однак це не так. Ба більше, ви можете подати скаргу до НСЗУ на такі дії закладу.

Про це йдеться в пості Національної служби здоров'я у Telegram.

Що варто знати

Річ у тім, що варто розрізняти заклади охорони здоров’я державні та комунальні. Комунальні – майже всі працюють за договорами з Національною службою здоров’я. Натомість державні медзаклади не всі уклали договір із НСЗУ.

Отже, ті заклади, які надають медичну допомогу за договором із НСЗУ – надають її безоплатно за програмою медичних гарантій.

Інформацію про законтрактовані заклади, послуги, які вони надають, та сплачені за це суми – відкрита. Її ви можете знайти на сайті НСЗУ.

Тому важливо знати, що ті медичні послуги, які оплачує НСЗУ – безоплатні для пацієнтів.

Як діяти, якщо з вас вимагають гроші

Чимало пацієнтів переконані, якщо в лікарні кажуть купувати ліки чи платити за операцію, то так і треба робити. Однак ці думки хибні.

Зверніть увагу, якщо у медзакладі, який має укладений договір із НСЗУ, у пацієнта вимагали купувати ліки, які є в національному переліку основних лікарських засобів або оплачувати послуги, які покриває програма медичних гарантій, то це порушення прав пацієнта.

У такому випадку вам необхідно подати звернення до НСЗУ. Також додайте якомога більше фактів та доказів вимагання грошей (чеки, фото чи відео, імена медпрацівників, які вимагали гроші тощо).

Які аналізи безоплатні для українців

Аналізи, які необхідні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. У лікаря, з яким укладена декларація, можна отримати направлення на аналізи та зробити їх безоплатно.

Зокрема йдеться про:

  • загальний аналіз крові або сечі;
  • глюкозу в цільній крові;
  • загальний холестерин;
  • тест на антиген SARS-CoV-2 тощо.

Якщо потрібні інші аналізи, які не входять до пакета на первинці, то лікар має виписати направлення у медзаклад, який має договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

Чи можна не платити за пологи

Раніше ми вже розповідали, що держава виділяє пологовому будинку певну суму на кожну породіллю. Ці кошти покривають пологи, можливий кесарів розтин, медичну допомогу при ускладненнях, можливість партнерських пологів, анестезію, обстеження, щеплення новонародженому, ліки та харчування.

Навіть якщо ви не домовлялись з лікарями в якомусь із пологових будинків, з державного медзакладу вас вигнати не можуть.

На випадок незапланованих родів у пологових будинках завжди чергують бригади, які приймають пологи у всіх, хто народжує цього дня, незалежно від того, сплачували ви додаткові послуги чи ні.

Більше про це читайте тут.

Раніше ми писали, чи може лікування у приватних клініках стати безплатним, а також кого з лікарів не зможуть забрати на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.