Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар по 50? Чого чекати від курсу в травні

Якщо наступного місяця зерновий коридор призупинять, то це створить додаткові ризики

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Експерти проаналізували ситуацію на валютному ринку

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Курс долара та євро неодноразово з початку повномасштабного вторгнення Росію в Україну дивував українців, адже був досить нестабільним. Однак наразі ситуація вирівнялась. Експерти запевняють, що все завдяки фінансовій міжнародній підтримці та власним резервам.

Сайт Pro Гроші дізнався, яким буде курс долара та євро у травні 2023 року.

У коментарі доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков запевнив, що наразі немає особливих подій, які б призвели до зростання чи падіння курсу.

Іноземна допомога надходить. Якогось додаткового попиту на валюту немає. Я думаю, що може бути певна тенденція до такого невеликого зростання, але незначного. По долару це 38 гривень, як зараз в обмінниках. Можливо навіть 38,5-39. Але чогось надзвичайного та карколомного я не бачу, – стверджує експерт.

Курс євро відзначається щодо долара, тому в цьому випадку теж різких змін не буде. Про те, що ситуація буде стабільною, запевнив і експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. Він теж наголошує, що це завдяки міжнародній фінансовій підтримці.

Україна отримує досить потужну фінансову підтримку з боку західних партнерів. Тому це компенсує проблеми, які повʼязані з експортом зерна. Якщо у травні зерновий коридор може бути призупинено, то це створить додаткові ризики, але запобіжник у вигляді міжнародної фінансової допомоги й потужних резервів буде спрацьовувати, а тому ситуація буде вирівнюватися, – говорить Олексій Кущ.

За словами експерта, коридор може коливатися в межах 5% від сьогоднішнього курсу.

Скільки коштують долар та євро в обмінниках

Станом на 28 квітня 14:00 показники доларатакі:

  • купівля – 37,78 грн/долар;
  • продаж – 37,87 грн/долар.

Вартість євро:

  • купівля – 41,40 грн/євро;
  • продаж – 41,55 грн/євро.

Скільки коштують долар та євро на чорному ринку

Станом на 28 квітня 14:00 показники доларастановлять:

  • купівля – 37,80 грн/долар;
  • продаж – 37,90 грн/долар.

Вартість євро:

  • купівля – 41,45 грн/євро;
  • продаж – 41,57 грн/євро.

Які передумови є для скасування фіксованого курсу долара

По-перше – це ситуація з попитом та пропозицією на іноземну валюту. Вона може стабілізуватися. Однак для цього варто розуміти, як саме розвиваються події на фронті, або чи розпочнеться "відродження" промисловості, а експортні операції будуть не такі обмежені.

Однак зауважте, що насправді є багато додаткових вимог для того, аби все ж таки відпустити курс долара, але це дуже клопітлива та тривала робота. Більше про те, коли в Україні можуть відпустити курс долара, читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, скільки коштуватиме валюта, якщо курс долара перерахують. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.