Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара обрав тренд до кінця січня – якою буде вартість готівкової валюти

Експерт пояснив, чи варто чекати стрибків курсу американської валюти наступного тижня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт пояснив, чого чекати від курсу долара до кінця місяця

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня, з 16 по 22 січня, курс американської валюти коливатиметься між позначками 40-41 гривня за долар, суттєвих "стрибків" чекати не варто.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Експерт зауважив, що минулого тижня, попри кількаденні незначні коливання, курс долара в обмінниках повернувся до своїх звичних для цієї зими меж – 40-41 гривня за долар. Він зазначив, що курсові "стрибки" не стали значущими та не є маркером змін валютних трендів.

За словами Марченка, протягом найближчих 1-2 тижнів курс зберігатиметься стабільним. Для цього існують такі економічні чинники:

  • збереження рівня облікової ставки НБУ;
  • стабільний офіційний курс НБУ;
  • інфляційне "затишшя", притаманне початку року;
  • валютний прибуток від продажу збіжжя "зерновим коридором";
  • системна макрофінансова допомога від партнерів України;
  • збалансовані попит і пропозиція на готівкову валюту;
  • зростання валютних резервів на 1,9% за підсумками грудня.

Крім економічних причин, експерт виокремлює ще оди вагомий чинник, що прямо та опосередковано може впливати на ситуацію на валютному ринку – це ефективні дії ЗСУ на фронті, влучна робота ППО.

Розуміємо, що в умовах війни ситуація в країні досить хитка, її досить складно передбачити. Проте, спираючись суто на економічні аспекти, можна зробити висновок, що у найближчий тиждень (з 16 по 22 січня) на валютному ринку навряд чи стануться якісь вагомі зміни: курс долара залишатиметься на рівні 40-41 грн/$.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Яким буде курс долара до кінця 2023 року

Член парламентського Комітету з питань економічного розвитку, нардеп Олександр Маріковський переконаний, що до кінця 2023 року курс долара в Україні навряд чи перетне позначку, яку встановив уряд для валюти – 42 грн/долар.

За його словами, попри війну, українська гривня не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року. Цьому, зокрема, сприяв і випуск військових облігацій, які були реалізовані на суму понад 200 млрд гривень.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – пояснив нардеп.

Він також переконаний, що прогнози деяких економістів щодо курсу по 50 гривень за долар є необґрунтованими.

Раніше ми писали про те, як курс долара змінив правила гри на ринку нерухомості. Також ми пояснювали, до якого курсу долара готуватися в січні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.