Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара в Україні "гне" свою лінію? Чому валюту знову лихоманить

Розповідаємо, що зараз впливає на курс долара в Україні та чи варто нам усім хвилюватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Долар в Україні знову подорожчав

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні продовжує дивувати своєю поведінкою. Якщо тривалий час українці не могли вловити вигідний курс для обміну валют, то останнім часом долар трохи послабив свої позиції і впритул наблизився до офіційного курсу.

Сайт Pro Гроші розбирається, що відбувається з курсом долара в Україні у серпні та до чого готуватися.

16 серпня середній курс в обмінниках підскочив до максимального рівня за останні три місяці. Медіана купівлі сягнула 37,56 грн/дол., а продажу – 37,72 грн/дол.

Скрин: готівковий курс долара (дані сайту Мінфін)

Якщо порівнювати з попереднім днем, то долар додав у ціні 7 та 10 копійок відповідно. У серпні тренд на підвищення можна було спостерігати й у такі дні:

  • 2-4 серпня;
  • 7-11 серпня;
  • 14–16 серпня.

Найнижче середнє значення курсу долара у серпні було зафіксовано 1 числа. Тоді курс в обмінниках упав із 37,23/37,43 грн до 37,12/37,30 грн (купівля/продаж).

Скрин: курс долара в обмінниках (дані сайту Мінфін)

Що зараз впливає на курс долара в Україні

Усі експерти в один голос кажуть, що курсова стабільність залежить від макрофінансової допомоги, яку Україна одержує від наших партнерів.

Тому якщо від них надходять гроші до бюджету, надаються різні гранти, кредити, то попит зменшується, а якщо ця допомога пригальмовується, тоді ми можемо спостерігати зростання попиту і подорожчання долара.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив раніше в коментарі сайту Pro Гроші, що через подібні коливання курсу долара переживати не варто, адже це звичайне явище у ринковій економіці.

Що буде з курсом долара найближчим часом

Як розповіли експерти сайту Pro Гроші, особливих змін на валютному ринку не варто очікувати. Тобто найближчим часом американська валюта навряд чи буде дорожчою за 38 гривень.

Тим часом НБУ вже попередив, що вже почав готуватися до скасування фіксованого курсу долара, який запровадили близько півтора року тому. Однак що буде, коли регулятор "відпустить" курс долара – поки що важко сказати. У НБУ припускають, що коливання можуть відбутися як у бік збільшення, так і у бік зменшення вартості гривні.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як довго українцям доведеться спостерігати за "стрибками" долара. Також ми розповідали про те, до яких нових правил від НБУ варто готуватися вже у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.