Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара ще здивує? До чого готуватися в січні

Розповідаємо, чи чекати стабільності на валютному ринку до кінця місяця

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт пояснив, чого чекати від курсу долара

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

До кінця січня 2023 року суттєвих змін на валютному ринку не станеться. Курс долара залишатиметься контрольованим і прогнозованим: коливання можливі в діапазоні 40-41 гривні за долар.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

За словами експерта, для такої стабільності є кілька передумов:

  • очікується сезонне зниження активності на ринку, пов’язане зі святами;
  • для першого місяця року традиційно не характерні стрімкі зміни;
  • низький рівень інфляції, завдяки ефективним діям НБУ (протягом останніх 2-3 місяців держрегулятор вжив низку заходів, що стримують інфляційні процеси);
  • баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту.

Проте Марченко зауважує, що валютний ринок не статичний, а особливо у воєнних умовах.

Ми припускаємо, що в окреслений період на ринку можливі кількаденні коливання курсу валют в межах до 1%, але зі швидким поверненням до статус-кво останніх місяців, тобто до коридору – 40-41 грн/$. Валютний ринок зазвичай демонструє ознаки деякої інертності та має залежність від сезонних тенденцій, тому в перспективі найближчих 2 місяців при збереженні облікової ставки НБУ на рівні 25% та офіційного курсу, курс долара не перетне позначку в 41 грн.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Що відбуватиметься з доларом у 2023 році

На думку експерта, загалом на валютну ситуацію у поточному році впливатиме низка факторів і обставин. Найголовніше – це перебіг бойових дій, результативність ЗСУ, наслідки війни.

Крім того, важливим стане виконання плану Державного бюджету у 2023 році:

  • запланований курс на рівні 42-45 грн/$;
  • отримання й освоєння макрофінансової допомоги від США, ЄС, світових фінансових організацій;
  • політика НБУ щодо офіційного курсу та розміру облікової ставки;
  • зростання ВВП;
  • протидія інфляції, недопущення стрімкого знецінення гривні (зараз можемо говорити про задовільний рівень інфляції в розмірі до 2% на місяць).

Експерт відзначив ще кілька факторів, що прямо та опосередковано впливатимуть на курс валют впродовж 2023 року.

Серед них – розвиток фінсектору і зокрема банків: це стосується як розвитку іпотечних програм, так і депозитів, а також розвитку нових банківських продуктів.

Також на курс долара впливатиме і розвиток ринку праці зі скороченням безробіття, впровадження ефективної політики відбудови та відшкодувань за втрачене майно, бюджетні виплати постраждалим громадянам тощо, реформи, спрямовані на відновлення економіки та інфраструктури (насамперед, розвиток програм доступного кредитування не лише малого і середнього бізнесу, а й компаній — галузевих лідерів), розвиток економіки та швидке поновлення бізнесової діяльності на деокупованих територіях.

Раніше ми розповідали, що буде з доларом, цінами і зарплатами українців у 2023 році. Також ми пояснювали, як треба зберігати валютні заощадження.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.