Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс на чорному ринку різко злетів: скільки тепер коштує долар

Через чотири дні після Нового року курс валют на чорному ринку виріс

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс валют на чорному ринку в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З початку 2023 року вартість долара та євро на чорному ринку знижувалася. Курс падав, що створювало хороші стартові можливості для зміцнення гривні у січні, проте з 4 числа поточного місяця ситуація різко змінилася.

Що відбувається на валютному чорному ринку в Україні, передає Мінфін.

Курс долара на чорному ринку

Як раніше повідомляв директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші, не варто побоюватися, що долар відчутно змінить позицію протягом перших місяців 2023 року. Ймовірно, курс американської валюти утримається на рівні 40-41 грн. І хоч важко прогнозувати стан валютного ринку на довгий час, завдяки факторам вчасної міжнародної допомоги та вигідним рішенням Національного банку можна не хвилюватися за значне погіршення.

  • Середня купівля – 40,55 грн.
  • Середній продаж – 40,80 грн.

Курс євро на чорному ринку

Водночас європейська валюта демонструє тенденцію до дорожчання. Різниця з попередніми показниками становить 20 копійок у купівлі та 16 копійок у продажу. Це пов’язано зі змінами в офіційному курсі, встановленому Нацбанком. Поки долар стабільно тримається на одній позначці, євро зафіксували на рівні 38,54 грн.

  • Середня купівля – 42,40 грн.
  • Середній продаж – 42,65 грн.

Що допоможе втримати курс на поточному рівні

За словами Германа Марченко, сталість можна отримати завдяки різним факторам. Перший – відсутність в Україні блекауту. Якщо російські окупанти продовжать здійснювати масовані ракетні атаки, які призведуть до руйнування критичної інфраструктури, валютний ринок одразу відреагує, що не сподобається громадянам.

Другий фактор – збереження облікової ставки НБУ на рівні 25%, а також відсутність періодичних оновлень офіційного курсу долара. Поки зміни торкнулися лише євро. До речі, завдяки відносно поміркованій емісії Нацбанку через викуп військових облігацій вдалося сформувати курсову ситуацію та зміцнити гривню.

Третій фактор – рівень інфляції. У разі якщо вдасться керувати показником і не допустити перевищення 1,5-2% на місяць, курс триматиметься стабільної позначки. Не варто забувати, що значний вплив на формування ситуації на валютному ринку мають надходження від іноземних партнерів України. Частота й обсяг фінансової допомоги напряму корегують курс долара та євро.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з курсом долара після війни. Також ми повідомляли, що Шмигаль анонсував реформу, пов’язану з пенсіями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.