Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долару буде непереливки? Який місяць може стати найнебезпечнішим для курсу валют

Традиційно наприкінці року закінчується бюджетний процес і до того часу з курсом долара можуть відбуватися небезпечні коливання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На курс долара чекає дуже небезпечний місяць

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Осінь тільки почалася, а курс долара вже демонструє негативні тенденції. За останній тиждень на готівковому ринку американська валюта жодного дня не радувала українців падінням. До кінця поточного року залишилося кілька місяців, і один з них може небезпечно вдарити по курсу.

Про це редакції Pro Гроші розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Який місяць може виявитися найбільш небезпечним для долара

Вересень вже говорить про негативний тренд, що зафіксувався на валютному ринку. Червень і липень були хорошими з точки зору курсових показників (враховуючи війну та нестабільну економічну ситуацію). Долар коштував у межах 37,20-37,50 грн. На початку серпня розпочався рух вгору, пік сягнув 38,25-38,45 грн, тобто долар продавали українцям на 1 грн дорожче.

Коливання курсу долара за 3 місяці
Коливання курсу долара за 3 місяці
Фото: Мінфін

Потім до початку вересня спостерігалося падіння курсу, але вже тиждень значення потроху набирають висоти. Такі ралі є звичними для іноземної валюти, але скоро можуть трапитися непередбачувані зміни. Все через те, що настане місяць, який вважають одним із найнебезпечніших для долара.

Традиційно це листопад. Чому так? Дивіться, у грудні закінчується бюджетний процес, тобто з 15 числа припиняються всі операції, і валютний курс практично не рухається. Тобто весь бюджетний рік закінчується на початку грудня. Виходить, що листопад у нас традиційно найнебезпечніший з точки зору курсового руху. В такому випадку долар може змінити показники як у бік зниження, так у бік зростання.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

На листопад не рекомендується планувати значних операцій з валютою. Краще перенести всі процеси на перший місяць зими, коли ситуація на ринку стабілізується і буде зрозуміло, чого чекати від наступного дня. Інакше існує загроза втратити частину заощаджень через сильні коливання показників.

НБУ відмовиться від фіксованого курсу

Раніше ми розповідали, що Національний банк 14 вересня провів пресбрифінг щодо рішень Правління з монетарної політики. Стало відомо, що регулятор має намір скасувати фіксований курс долара (36,56 грн) та повернутися до гнучкого, якщо з’являться задовільні економічні показники. До них відносяться:

  • інфляція;
  • реальна ринкова ставка;
  • стан та обсяг золотовалютних резервів;
  • ситуація на валютному ринку;
  • фінансова стабільність;
  • безпекові ризики.

Хорошою новиною, яка передувала інформації про гнучкий курс, було зниження облікової ставки до 20%. Це стало можливим завдяки відносній стабільності курсу та швидким темпам зниження інфляції. Власне, на горизонті не передбачається загроз макрофінансовій ситуації, зате збільшується привабливість гривневих заощаджень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар знову перетворюється на мрію і розповідав, який курс в обмінниках і на чорному ринку. Також ми повідомляли, що буде з курсом долара цієї осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.