Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купувати чи продавати? Що робити з доларом до кінця 2022 року

Пояснюємо, чи треба українцям терміново купувати валюту перед Новим роком

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям поки не потрібно чекати зміни курсу долара

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Напередодні Нового року багато українців задумуються, чи купувати долар, адже у 2023 році курс може помітно змінитися. Деякі прогнози говорять про те, що американська валюта може коштувати 50 гривень за долар уже у недалекому майбутньому.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи варто українцям скуповувати долар наприкінці року.

Яким буде курс

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко в коментарі сайту Pro Гроші розповів, що впродовж наступних 10-12 днів на ринку зберігатиметься валютний курс в межах 40-41 гривень за долар. Тобто, таким буде курс наприкінці грудня – на початку січня.

Експерт пояснив, що на початку нового року ділова та споживацька активність традиційно знижується, і це помітно позначається на валютному ринку. Однак після свят курс долара утримуватиметься в тих самих межах, що і сьогодні – 40-41 гривня за долар.

Тобто на фоні побоювання щодо різкої зміни курсу американської валюти, скуповувати долар не варто.

Коли на валютному ринку можливі зміни

За словами Марченка, через війну ситуацію щодо курсу долара доречно прогнозувати лише на короткочасний період. Вартість американської валюти може залишитися на позначках поточного рівня, але лише за певних умов.

У перші місяці року курс може залишитися сталим за таких умов: 1) НБУ збереже облікову ставку на рівні 25% та не переглядатиме офіційний курс долара, 2) країна уникне тривалого блекауту, 3) рівень інфляції буде керованим і не перевищить 1,5-2% на місяць.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Водночас, експерт констатував, що зараз складно враховувати ймовірні атаки, проблеми з електропостачанням і відповідно негативні наслідки.

При позитивному сценарії ми орієнтуємось на збереження статус кво останніх 2-х місяців (тобто курсу 40-41 грн), – додав Марченко.

Чи треба бігти купувати або продавати долари

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу Олексій Лупоносов в коментарі Pro Гроші висловив думку, що напередодні Нового року немає сенсу терміново міняти гривні на долари з огляду на поточну стабільність курсу.

Водночас, аналітик радить поки не міняти долари на гривні, особливо якщо у цьому немає нагальної потреби – "бо ви отримаєте дуже мало одиниць національної валюти".

Експерт прогнозує, що у 2023 році Національний банк зафіксує курс долара на рівні 43-44 гривні, і в результаті цього курс в обмінниках зросте до 50-51 гривні. Лупоносов переконаний, що такий курс був би "справедливим" і у такий спосіб НБУ збалансує валютний ринок.

Таким чином, для тих, хто хоче купити готівковий долар немає суттєвої різниці, коли це зробити – до Нового року чи після нього. У найближчому майбутньому курс очікується стабільним.

Водночас, тим, хто хоче продати долар, краще відмовитися від цієї ідеї і приберегти свої заощадження. Адже у 2023 році курс по 50 гривень за долар цілком можливий.

Раніше ми публікували найсмішніші курйози та креативну реакцію українців на курс. Також ми пояснювали, якою повинна бути справжня ціна за долар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.