Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Криптовалютна революція – хто та який податок буде сплачувати

Запровадження податку на криптовалюту в Україні є кроком до легалізації віртуальних активів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, що зміниться при ухваленні законопроєкту про податок на "крипту"

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні розглядають можливість запровадити податок на криптовалюту. Законопроєкт передбачає, що звітувати про віртуальні активи мають фізичні та юридичні особи.

Про загальні відомості про оподаткування криптовалюти написали в Telegram-каналі Аналітика Моніна.

Що передбачає законопроєкт для юридичних осіб

Юридичні особи можуть отримувати віртуальні активи шляхом їх покупки чи майнінгу. Витрати на майнінг або вартість купівлі вважаються вартістю активу на балансі.

Для юридичних осіб планується ввести оподаткування віртуальних активів у формі податку на прибуток. Фінансовий результат визначається через операції продажу, обміну на інші криптоактиви або відчуження активу. Можливість проведення оцінки або переоцінки вартості активу дозволяє реєструвати збитки чи прибуток протягом певного періоду.

Які зміни можуть чекати фізичних осіб

Фізичні особи зобов'язані будуть вести окремий облік операцій із віртуальними активами. Правила оподаткування схожі на ті, які стосуються юридичних осіб, але вони підлягають оподаткуванню за Податком на доходи фізичних осіб. База оподаткування обчислюється як різниця між доходами від продажу та витратами на придбання чи майнінг.

Яку систему оподаткування передбачає законопроєкт

Ті, хто використовує спрощену систему оподаткування, не можуть мати віртуальні активи, оскільки в цьому випадку не передбачено наявність прибутку. Базова ставка податку на прибуток складає 18%.

Торгові майданчики купівлі-продажу криптовалют виступають податковими агентами. У поточній реалізації їм доручено розраховувати та сплачувати податок на кожну операцію. Однак ця ініціатива ще потребує додаткового вивчення та вдосконалення.

Що зміниться в Україні для шанувальників криптовалюти

Україна працює над легалізацією криптовалюти як грошової одиниці через законопроєкт №10225, який вніс депутат Олександр Сова. Наразі документ зареєстровано на сайті Верховної Ради, але його ще потрібно погодити у комітетах та оцінити науково-експертним управлінням парламенту перед голосуванням. Станом на вечір 7 листопада законопроєкт отримав статус "Передано на розгляд керівництву" Верховної Ради.

Раніше ми повідомляли, що могли дозволити собі власники біткоїна в різні роки.Також ми писали, до чого готується криптовалютний ринок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.