Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим виплачують 100 000 грн винагороди – в яких випадках можна отримати гроші

Деяким військовим продовжують виплачувати додаткову винагороду за низку дій чи заходів, спрямованих на захист України від нападу РФ

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Військовим виплачують 100 000 грн за участь в активних бойових діях

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовці отримують грошове забезпечення відповідно до посадового окладу, звання та заслуг під час служби. Дехто має право на додаткові виплати в розмірі 100 000 грн за умови виконання певних дій чи заходів.

Про це розповіли фахівці "Юридичної сотні".

Загально відомо, що винагороду виплачують тим військовим, які беруть участь в активних бойових діях або вчиняють заходи з національної безпеки й оборони. Водночас не всі громадяни розуміють, про які конкретні випадки мова. Експерти пояснили, що на кошти мають право бійці, які:

  • вели бойові дії безпосередньо на лінії зіткнення, в тому числі, перебуваючи в першому ешелоні оборони або наступу;
  • виявляли повітряні цілі суперника у районах ведення воєнних дій;
  • вели повітряний бій чи здійснювали польоти;
  • перебували у складі підрозділу ракетних військ і артилерії, діючи в заходах з вогневого ураження противника;
  • воювали на тимчасово окупованих територіях і між позиціями військ;
  • здійснювали вогневе ураження повітряних або морських цілей;
  • виводили повітряні судна з-під удару ворога з виконанням зльоту;
  • брали участь у бойових діях на кораблях, катерах, суднах в морській чи річковій акваторії поза межами пунктів базування;
  • відбивали збройні напади на об’єкти під охороною, звільняли їх від окупації та насильного заволодіння зброєю та бойовою технікою.

Як отримати належні 100 000 грн

Військовослужбовці повинні звернутися до командира своєї частини, який видасть наказ про призначення додаткової грошової винагороди. До наказу потрібно долучити всі документи й докази, що підтверджують участь претендента на кошти в активних бойових діях.

Зауважимо, 100 000 грн також нараховують службовцям, які отримали каліцтво чи поранення під час захисту Батьківщини, та перебувають на стаціонарному лікуванні. Підставою для отримання фінансової допомоги є наказ командира, виданий за результатами службового розслідування.

На основі наказу військовому видають довідку про обставини травми, де вказують всі деталі отримання поранення чи каліцтва. Форма цього документа визначена додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Зауважимо, що конкретні райони, де здійснюються бойові дії та заходи з протистояння збройному нападу, щомісяця визначаються рішеннями Головнокомандувача ЗСУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для військових готують важливі зміни та розповідав, що треба знати про процедуру ВЛК. Також ми повідомляли, яку умову ТЦК мають виконати військовозобов'язані для отримання відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.