Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шантаж та погрози колекторів: як покласти край надокучливим дзвінкам

З'ясовували, яким чином можна припинити дзвінки від колекторів та коли варто писати заяву в поліцію

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як покласти край дзвінкам колекторів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже давно не рідкість історії із надокучливими телефонними дзвінками колекторів – це відбувається тому, що хтось вказує вас в якості поручителя, коли бере кредит.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу "1+1 Україна".

Такі дзвінки не припиняються навіть попри те, що в Україні з 2021 року діє закон, який прямо забороняє колекторам тиснути, погрожувати та обривати телефони.

Хто регламентує діяльність колекторів

Контролювати діяльність спеціалістів із "вибивання" коштів має Національний банк України. Їхні основні повноваження чітко прописані в законі.

Авторка документа Ольга Василевська-Смаглюк каже, що раніше такі спеціалісти взагалі нікому не підпорядковувались. За її словами, законодавство України вже чітко регламентує правила поведінки колектора з клієнтами.

"Згідно із законом, вони можуть взаємодіяти зі споживачем фінансових послуг, який має борги, тільки в робочі години, тільки з дозволу самих споживачів, не здійснювати на них тиск та погрози", - зазначила народна обраниця.

Якщо ви не підписували жодних документів з фінансовою установою, а колектори постійно вам надокучають, насамперед потрібно поставити до відома НБУ, краще письмово, наголосив юрист Андрій Тригуб.

Коли треба звертатися в поліцію

Якщо й після цих дій дзвінки продовжуються або вам погрожують чи говорять про стягнення коштів, варто одразу звернутися до поліції.

Що робити, якщо колектор вчиняє протиправні дії

Раніше ми писали про те, що у разі протиправних дій колектора доктор економічних наук Василь Фурман радить не одразу кидати слухавку, а фіксувати порушення різними методами, щоб мати докази. Наприклад, робити скриншоти повідомлень, записувати телефонні дзвінки тощо.

Ці матеріали треба передати керівництву установи, яку представляє колектор, разом зі скаргою. Відповідні контакти компанії зобов’язані розміщувати на власних веб-сайтах.

Якщо порушення не будуть усунені – радимо звернутися до Національного банку з відповідними зафіксованими фактами. В разі застосування погроз чи фізичного тиску, також треба писати заяву до Національної поліції України, – розповідає експерт.

Раніше експерт наголошував, що під час першого контакту колектор має повідомити:

  • своє ім’я;
  • назву компанії, яку представляє;
  • контакти для зв’язку;
  • правову підставу взаємодії;
  • розмір боргу та неустойки тощо.

Також на період дії воєнного стану особливі права надаються військовослужбовцям та їх близьким.

Це категорії захищених осіб, які можуть взагалі відмовитись від нагадувань про необхідність сплати боргу на період дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його припинення або скасування.

Така можливість є військовослужбовців ЗСУ, інших, утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Також це стосується Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, військових, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти та осіб, які перебувають у полон чи зникли безвісти.

Для того щоб відмовитись від дзвінків та будь-яких інших нагадувань, споживач або його родичі повинні повідомити про це свого кредитодавця, нового кредитора або колекторську компанію. Разом з цим потрібно буде надати копії відповідних документів про свою належність до захищеної категорії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як споживачам правильно спілкуватись з колекторськими компаніями і розповідав, хто ще може відмовитись від надоїдливих нагадувань про непогашений кредит і як це зробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.