Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнти ПриватБанку ризикують втратити кошти – що відбувається

Платіжна система фінустанови знімає особисті гроші клієнтів двічі

Фото: ПриватБанк, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк не може допомогти, коли кошти списуються з карти двічі

Фото: ПриватБанк, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українці скаржаться на національний банк, оскільки під час здійснення транзакцій, наприклад, оплати в інтернеті, система може повторно списати кошти з рахунку. При цьому незрозуміло, хто винен, особливо якщо під час операції залучено систему — посередника.

Кілька однотипних відгуків опублікували на порталі Мінфін.

Користувачка сайту з ніком Anabelle розповіла про ситуацію, яка трапилася при замовленні покупок в мережі. На відомому вебресурсі Rozetka дівчина оплачувала товар на суму 10 871 грн. Гроші повною мірою знялися з банківської картки, операція успішно завершилася онлайн. Проте наступного дня у додаток Приват24 надійшло push-повідомлення про повторний платіж на цю ж суму.

"З моєї картки знову зняли кошти розміром 10 871 грн, а на рахунку виявився мінус 3 101 грн. Техпідтримка запевняла, що на карті була заборгованість, але це зухвала брехня, оскільки я не маю ні кредитів, ні боргів, ні розстрочок. Згідно з випискою по рахунку зараз має бути 7 600 грн, але другий платіж навіть не відображається у списку транзакцій", – поскаржилася клієнтка ПриватБанку.

За кілька днів до опублікування цього відгуку на порталі з’явилася історія від користувачки з ніком Vbirky. Українка зазначила, що у відділенні Нової пошти мала оплатити посилку на суму 2 621 грн. З карти в той самий час списали гроші двічі. Зареєструвавши заяву на повернення коштів ще 27 листопада, станом на 16 грудня їх досі не отримала. Статус звернення не оновлюється кілька тижнів, а співробітники не можуть пояснити, в чому проблема.

Що відповідають у банку

Дійсно, навіть в період воєнного стану обробка звернень клієнтів чомусь триває дуже довго. Повернути вкрадені чи помилково зняті гроші або неможливо взагалі, або результатів доводиться чекати місяцями. У відповідь на попередню скаргу представники фінансової установи заявили, що до банку надійшов запит на списання коштів, який система не могла проігнорувати.

Причину, чому відбулася подвійна транзакція та повторне відправлення запиту, потрібно дізнаватися не у ПриватБанку, а в підтримці поштового сервісу, в якому проводилась оплата. Банк зі свого боку обіцяв провести оскарження операції за правилами та регламентом міжнародної платіжної системи, і повідомити результати одразу після їх отримання.

У коментарях постраждалій пояснили, що єдиним правильним рішенням було одразу повідомити працівників пошти, адже інформація про подвійне списання відображається в терміналі. Тоді фінанси вдалося б повернути набагато швидше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у клієнтів ПриватБанку "зникають" SWIFT-перекази. Також ми повідомляли, що в терміналах ПриватБанку з'явиться ще одна важлива послуга.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.