Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Карти розкриті: скільки коштує раціон здорового харчування на місяць

Разом з експертом ми порахували, скільки ви заплатите за здорові продукти в Україні

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Зміни мають початися з вас

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Все більше людей переходять на правильне харчування. Найголовніше причина – прагнення набути бажаних розмірів. Друга причина, але не досить поширена – мати краще самопочуття та більше енергії. Однак є й певна кількість людей, які впевнені, що правильне харчування – це дорого, довго, несмачно та на все життя. Ми вирішили розібратися в тому, чи дійсно це так.

У даному питанні нам допомогла засновниця ФК "ПРОФІТ" та коуч у сфері фітнесу Ліана Яцко.


Як сьогодні виглядає картина щоденного раціону українця?

Те, як харчуються українці досить важко сказати, але тут простіше сказати, скільки разів на день вони це роблять. Більшість їсть лише обід та вечерю. Снідати вони не хочуть, адже немає такої звички з дитинства чи немає часу, чи немає відчуття голоду.
Ліана Яцко

Ліана Яцко

Засновниця ФК "ПРОФІТ" та коуч у сфері фітнесу

Чому немає відчуття голоду? Все через режим харчування. Якщо людина досить щільно повечеряла о 21-22 годинні, то зранку вона не буде голодна.

Коли ж ми перемикаємося на правильне харчування, а це сніданок до 9 ранку, обід 13-14 дня, вечеря до 20:00, то людина прокинеться зранку вже голодна, – додає експертка.

Також українці наразі їдять чимало напівфабрикатів, адже це швидко та недорого. До цього переліку також входять: ковбаси, сири, соуси, майонез тощо.


Як змотивувати себе правильно харчуватися?

Якщо ви хочете змінити своє харчування, то спершу зміни варто почати з себе й розібратися із внутрішнім станом.

Задайте собі питання: для чого це мені потрібно? Що воно мені дасть? Адже багато людей думають, що правильно харчуватися – це їсти тільки куряче філе, гречку та огірок. Насправді це не так. Правильне харчування – це різноманітні продукти, дуже смачні страви. Коли ми їмо правильну їжу, то спершу наповнюємо свій організм енергією та силою для того, щоб діяти далі та змінюватися.
Ліана Яцко

Ліана Яцко

Засновниця ФК "ПРОФІТ" та коуч у сфері фітнесу

У кожної людини, яка хоче перейти на ПХ має бути мотивація. Якщо підійшовши до дзеркала вам не подобається те, що ви в ньому бачите, то варто почати з перегляду раціону.

Зрозумійте, правильне харчування – це не тюрма. Варто лише спробувати й закріпитися допомогою спеціалістів. Багато людей думають, що їм треба буде сидіти на ПХ все своє життя. Але ні. Коли ви спробуєте смак перемоги, що вам вдалося досягти бажаних результатів, то зрозумієте, що ви вже не хочете повертатися до того життя, яке у вас було, – стверджує коуч у сфері фітнесу.

Ба більше, якщо ви вже задоволенні результатом та навчилася формувати свою тарілку, то навіть в правильному харчуванні можете мати вихідні дні. Це дні свят чи відпусток, коли можна розслабитися, але після цього вам так само легко вдасться повернутися до ПХ.

Які зміни можна помітити під час правильного харчування?

Звичайно, що найбіліші зміни будуть повʼязані з відображенням у дзеркалі та на вагах. Однак це не межа. Завдяки правильному харчуванню у вас також буде з кожним днем покращуватися самопочуття та зʼявлятиметься більше енергії, що також досить важливо.


Скільки коштує правильне харчування

Сніданок. Ліана Яцко стверджує, що для першого прийому їжі підійде: гречана каша (120 г) + яйця курячі (2 шт.) + овочевий салат + гарбузова олія (2 ст.л.).

  • 400 грамів гречки в середньому коштує 40 гривень.
  • Десяток яєць в середньому – 65 гривень.
  • Огірок – 11 гривень.
  • Помідор – 10 гривень.
  • Гарбузова олія – до 250 гривень.

Виходить, що за сніданок ви заплатите близько 39 гривень. Округлюємо і виходить 40 гривень.

Обід. Можна приготувати: булгур (100 г) + м'ясо яловичини (120 г) + салат з буряка (150 г) + сезамова олія (1 ст. л.).

  • Булгур – 36 гривень.
  • М'ясо яловичини за 120 грамів – 22 гривень.
  • Буряк – 2 гривні.
  • Сезамова олія – до 100 гривень.

Загалом ваш обід коштуватиме 32 гривні.

Вечеря. Вам треба буде: запечені на грилі овочі (спаржа, баклажан, кабачок, болгарський перець) + конопляна олія (1 ст.л.).

  • Спаржа – до 100 гривень.
  • Баклажан – 18 гривень.
  • Кабачок – 10 гривень.
  • Болгарський перець – 18 гривень.
  • Конопляна олія – до 100 гривень.

Підсумовуючи виходить, що вечеря коштує близько 148 гривень, якщо округлити, то – 150 гривень.

Всі ціни на продукти були взяті з "Сільпо". Виходить, що за день ваш раціон коштуватиме 222 гривні. За тиждень такого харчування ви заплатите 1 554 гривні, а за місяць – 6 660 гривень. Отже, обійдеться правильне харчування вам не досить дорого, а його різноманітність буде вражати щодня.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому зросте вартість цукру і чого очікувати далі. Також ми порівнювали ціни на продукти в Україні, Німеччині та Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.