Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістки на роботі: чи можуть мобілізувати чоловіка у відпустці або на лікарняному

Адвокат роз'яснив тонкощі, про які потрібно знати під час дії воєнного стану в Україні

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Гроші

Адвокат роз'яснив тонкощі мобілізації

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Гроші

Під час мобілізації вручати повістки військовозобов'язаним дозволили керівникам підприємств, на яких вони працюють. Виникає питання, чи може роботодавець видати такий документ, якщо працівник перебуває у відпустці або на лікарняному.

Відповідь на це питання дав адвокат Ростислав Кравець в коментарі ТСН.ua.

За його словами є три варіанти розвитку подій, у разі, якщо роботодавця збов'язали видати повістку своєму підлеглому. У такому випадку керівник підприємства повинен:

  • видати повістку;
  • скласти відповідний акт про відмову;
  • повідомити, що працівник перебуває на лікарняному чи у відрядженні.

Так, адвокат уточнив, якщо працівник відмовиться отримати повістку від керівника, то роботодавець повинен скласти відповідний акт і повідомити про це ТЦК.

"В подальшому ТЦК може скласти постанову про адміністративне правопорушення на працівника, який порушив умови військового обліку чи умови мобілізації. Працівник може отримати копію цієї постанови та оскаржити її в суді. Якщо на цьому етапі буде порушено кримінальну справу, то органам досудового розслідування буде вкрай важко довести, що дії були умисними", – роз’яснив Кравець.

Він уточнив, якщо працівник перебував у відпустці, у відрядженні чи на лікарняному, то керівник підприємства повинен поінформувати ТЦК, що такій особі він не повідомив про повістку. Також адвокат зауважив, що до відповідальності чоловіка можуть притягнути саме за ухилення від мобілізації, а не за отримання повістки.

Що буде, якщо підробити підпис в повістці

Раніше у коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, що немає значення, як саме чоловік розписався під час отримання повістки. Якщо сам процес був фіксований і його записали на відео, то ви все одно маєте зʼявитися у військкомат.

Чоловік може навіть хрестик поставити й фактично він підтвердить отримання повістки. Тобто це жодного значення не має, – говорить Ростислав Кравець.

Водночас, за словами адвоката, чоловік може і уникнути відповідальності за те, що отримав повістку, підробив підпис, але не з'явився у військкомат. Відповідальність у такому випадку очікує у тому разі, якщо момент, коли військовозобов'язаний ставив підпис, потрапив на відео.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.