Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

IPhone не найгірша "інвестиція"? На що точно не варто витрачати гроші найближчим часом

Експерт розповів, чим відрізняються інвестиції від відкладеного попиту та що потрібно під час війни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час війни гроші потрібно витрачати раціонально

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні ось ось стартують продажі нової лінійки IPhone і люди вже "штурмують" магазини передзамовленнями не дешевих смартфонів. Хтось вирішує придбати здешевілу нерухомість, а хтось просто складає гроші під подушку.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з економістом та фінансовим аналітиком Олексієм Кущем про те, на що точно не варто витрачати гроші найближчим часом.

Експерт точно не радить витрачати гроші на новий IPhone під час війни, якщо він не є необхідністю. По-перше, здійснюючи таку купівлю, ви сприяєте відтоку валюти, якої зараз не так багато, за кордон.

Ці валютні "дірки" доводиться затуляти міжнародними грантами, які виділяють нам наші партнери, а в цей час багато грошей йде геть не на важливі проблеми.

Але це є не лише проблемою для держави, а ще й дуже безграмотне фінансове рішення.

Я вважаю, що це дуже дурне фінансове вкладення під час війни, оскільки основна вимога до інвестицій в такі часи – ліквідність. Ліквідність, по суті, це можливість активів легко перетворюватись на "кеш", тобто готівкові гроші. Криза любить готівкові гроші, а війна – це криза, яка ще більше любить "кеш", оскільки людина не знає, де завтра опиниться.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Олексій Кущ наголошує, що чим простіше той чи інший актив перетворюється на гроші, тим краще. А той самий IPhone хоч і перетвориться на гроші, але з величезним дисконтом.

Нерухомість ефективно купувати, коли ринок знаходиться на самому дні, а він ще геть не досяг цієї позначки і ціни мають продовжити падіння.

До того ж, нерухомість, це довгострокова інвестиція, тож ви маєте приблизно розпланувати все на два три роки вперед, а під час війни така можливість буквально відсутня

Головна ідея така – якщо ви хвилюєтесь за своє фінансове благополуччя, не вкладайте останні гроші в те, що потім не зможе перетворитися на них дуже швидко і не є для вас дійсно необхідним.

Може придбати товари довготривалого використання?

Тут теж треба дивитися на кожен випадок окремо, наприклад, ви вже давно роздумували над купівлею якоїсь техніки, яка ніби і "не горить", але все одно є у списку ваших бажань.

Тоді ви вирішуєте – чи варто купувати зараз, доки не виросли ціни, чи почекати до моменту, коли річ, наприклад кондиціонер, реально знадобиться.

Олексій Кущ відзначає, що в доларах ціна навряд чи сильно зміниться найближчим часом і тут головну роль грає необхідність. Якщо у вас є гроші на це придбання і можливість це зробити, то чому б не покращити умови свого життя?

Але це вже має назву не інвестиція, а відкладений попит, а інвестиція це те, що принесе дохід.

"Під час війни, головне завдання не заробити, а зберігти гроші. В нас люди це часто плутають, вони вважають, що під час війни можна ще й заробити на інвестиціях і це ключова помилка, яка призводить до втрати грошей", – переконує економіст.

Справа в тому, що коли люди намагаються заробити у такій ситуації, вони часто "влазять" у різні авантюри із величезним ризиком.

Раніше ми також писали, як допомогти економіці України під час війни і розповідали, що буде з курсом долара найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.