Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ілон Маск віддав лідерство у списку Forbes: хто тепер найбагатший у світі

Не виключено, що причина втрати фінансів пов’язана з купівлею соцмережі Twitter

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Ілона Маска обійшли у рейтингу найбагатших людей світу

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Американський мільярдер Ілон Маск довгий час очолював список найбагатших людей планети Земля. Він обійшов у фінансовій боротьбі засновника та генерального директора Amazon Джеффа Безоса. Але за останню добу втратив частину капіталу.

Про це свідчать дані видання Bloomberg.

Журнал Forbes щорічно складає рейтинг мільярдерів, який кілька років підряд очолював Джефф Безос. Проте неймовірна здатність Ілона Маска примножувати свій капітал далася взнаки та помістила його на першу сходинку списку Real Time Billionaires. Здавалося б, після покупки соціальної мережі Twitter доходи підприємця повинні вирости ще більше, але станом на 14 грудня його статки скоротилися на 4,5 млрд доларів (-2,49%).

Тепер капітал дорівнює 176,8 млрд доларів, що означає втрату першої позиції у рейтингу. Зате дохід іншого світового багатія – президента Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) Бернара Арно – збільшився на 2,7 млрд (+1,44%). Його загальні статки дорівнюють 188,6 млрд, тобто французький бізнесмен відтепер лідирує у списку Forbes.

Водночас в індексі мільярдерів Bloomberg Ілон Маск досі посідає першу сходинку, а Бернар Арно – другу. Зауважимо, президент LVMH контролює близько половини акцій компанії, виручка якої у 2021 році становила 64,2 млрд євро. Тоді як Маск, який володіє 14% Tesla, не може похвалитися прибутком, адже акції з початку року подешевшали майже наполовину від традиційної колишньої вартості.

Що стало причиною фінансових втрат мільярдера

Вважається, що на котирування акцій Tesla вплинула негативна атмосфера навколо соціальної мережі Twitter. Відколи Ілон Маск купив її за 44 млрд доларів і почав керувати новою "іграшкою", у суспільстві назрівають небажані настрої. Політика правління, подекуди досить агресивна та налаштована на максимальну свободу висловлювання, поки не принесла власнику бажаних доходів.

Навпаки, як прокоментував ситуацію Ден Айвз з інвестиційної компанії Wedbush Securities, "цирк" навколо угоди з Twitter вплинув на ціну акцій Tesla, яка впала більш ніж на 30%. Попит на акції найвідомішого у світі виробника електромобілів знижується через побоювання інвесторів, що засновник компанії "заграється" роботою з Twitter.

"Маск перетворився в очах Wall Street з супергероя на лиходія, оскільки з кожним його твітом зростає негативний вплив", – сказав Ден Айвз в коментарі виданню BBC. Тож наразі маємо результат у вигляді втрати частини капіталу та статусу найбагатшої людини планети.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки грошей та для чого мільйонери вкладають у спорт. Також ми повідомляли, яких збитків зазнали українські олігархи через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.