Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші від батьків: в якому віці треба відмовитися від допомоги

В Україні батьки намагаються підтримувати фінансово своїх дітей щонайменше до кінця їхнього навчання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як довго можна приймати допомогу від батьків – питання спірне

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Психологи розділилися на "добре" і "погано" в питанні, чи можна в дорослому віці брати гроші у батьків. З одного боку, це заважає людині ставати самостійною та розраховувати на свої можливості. З іншого – у батьків є незамінна потреба допомагати своїм дітям.

Сайт Pro Гроші пояснює, коли потрібно припинити брати гроші у батьків.

У якому віці батьки мають припинити давати гроші

В середньому в Україні студенти завершують навчання в 22-23 роки. Це оптимальний час, щоб відпустити дитину у "вільне плавання". Тоді вона йде працювати та повинна розраховувати на свої сили.

Фахівці радять молоді перестати брати гроші у батьків якомога раніше. Наприклад, у західних країнах підлітки починають жити окремо від батьків з 16-18 років. Паралельно вони беруть навчальні кредити або отримують гранти. Щоб покривати ці витрати, йдуть працювати. Якщо ж батьків є можливість оплатити навчання – це зазвичай виключення і велике везіння. Але здебільшого молоді люди змушені дбати про своє майбутнє самостійно. І плюс у тому, що це робить їх більш пристосованими до життя.

Натомість в Україні батьки, як правило, допомагають своїм дітям до кінця навчання у вузі. Дехто з молоді продовжують користуватися фінансовою підтримкою батьків і після цього. Психологи кажуть, що це не добре. Але і не погано.

Три причини припинити брати гроші у батьків

Фінансова залежність. "Допомагаючи" своїм дітям, батьки можуть відібрати у них право на самостійність суджень та дій. Наприклад, ви змушені будете звітувати про усі витрати. Або ж батьки можуть вдатися до шантажу під приводом "ми ж тебе забезпечуємо, ти повинен зробити для нас це". Якщо ви залежні фінансово, ви не завжди можете бути незалежні морально.

Батьки самі потребують грошей. Вони допомагали вам у дитинстві, у підлітковому віці, під час навчання. А тепер у батьків може бути потреба в тому, щоб їм допомогли ви. При цьому треба мати на увазі, що, можливо, в майбутньому вашої зарплати не вистачить на те, щоб забезпечити їм старість. Тому краще якомога рідше позбавляти батьків їхнього власного заробітку.

Вічне дитинство. Якщо ви не заробляєте самостійно, вас важко назвати зрілою людиною, яка може забезпечити своє життя. Існує тип батьків, які сприймають дітей як продовження себе самих і не хочуть відпускати їх від себе якомога довше. Це загрожує тим, що в результаті ви не будете знати, що робити зі своїм життям після того, як батьки позбавлять вас своєї опіки.

Чому не можна категорично відмовлятися від допомоги батьків

Однак незважаючи на усі ці пункти, іноді потрібно піти на поступки та прийняти гроші від своїх мами чи тата. У батьків на психологічному рівні закладено те, що вони повинні допомагати своїм дітям. Навіть якшо діти вже дорослі. Дуже важливо не відмовлятися від таких грошей, а проявити вдячність. Адже вони пропонують допомогу, щоб відчути саме це. У такий спосіб батьки отримають задоволення і психічну розрядку.

Раніше ми зібрали найзручніші мобільні додатки для організації та контролю особистого бюджету. Дізнатися про особливості кожного з них можна за посиланням.

Також ми писали про те, як просто та швидко перевірити свою кредитну історію. Зробити це можна онлайн і у кілька способів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.