Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші на дітей: як українцям в Польщі отримати нову фінансову допомогу

Програма допомоги передбачає кошти на купівлю канцелярського обладнання та інших речей, потрібних для навчання

Фото: Pexels, kanckapital.com.ua. Колаж: Pro Гроші

У Польщі можна отримати гроші на канцелярію для дітей

Фото: Pexels, kanckapital.com.ua. Колаж: Pro Гроші

Польща кожного року відкриває програму фінансової допомоги для осіб, які потребують коштів на підготовку дітей до навчального року. Іншими словами, на придбання шкільного приладдя. Українці також можуть подати заявку на участь та отримати 300 злотих (2 769,40 грн).

Про це йдеться на урядовому порталі Польщі.

Прийом заявок розпочався 1 серпня і триватиме до кінця листопада 2023 року. Потрібно лише звернутися по грошову допомогу в рамках програми "Dobry start" ("300+"). Претендувати на одноразову виплату можуть:

  • батько чи мати дитини;
  • законний опікун;
  • фактичний опікун, який має дозвіл від польського суду та доглядає за дитиною.

Плюс право на кошти надають повнолітнім дітям, які навчаються і перебувають на утриманні батьків. Щодо вікових обмежень, то заявку вірогідно схвалять, якщо в родині проживають діти від 7 до 20 років або особи з інвалідністю віком від 7 до 24 років.

Важливо знати, що студенти, дошкільнята і діти, які проходять однорічну підготовку до школи, не можуть отримати фінансову допомогу. Її заборонено використовувати на щось, окрім канцелярських приладів, товарів для навчання (зошитів, олівців, рюкзаків) та шкільного одягу.

Подати заявку можна онлайн через:

  • портал empatia.mpips.gov.pl;
  • електронний банкінг;
  • додаток mZUS;
  • PUE ZUS.

Повну суму зараховують на наданий при оформленні заявки банківський рахунок.

Виплати на дітей в Польщі

Сусідня країна не тільки гостинно прийняла в себе чимало українських біженців, але й надає різну фінансову підтримку. В тому числі на дітей. Існують такі програми грошової допомоги (одноразові та регулярні):

  • щомісячні нарахування в розмірі 500 злотих (4 611,40 грн) на кожну неповнолітню дитину в родині (з 1 січня 2024 року сума збільшиться до 800 злотих – 7 378,23 грн);
  • підтримка малозабезпечених сімей в розмірі 95, 124 або 135 злотих (876, 1 143 або 1 245 грн), програма доступна лише родинам, в яких середньомісячний дохід на 1 людину не перевищує 674 злотих (6 216 грн);
  • виплата на дітей, які потребують особливого догляду – 620 злотих (5 718 грн).

Звісно, це не всі доступні програми фінансової підтримки, які запустили для українських біженців. Наші громадяни можуть подавати заявки відповідно до свого матеріального становища і наявності критеріїв вразливості. Саме на такі родини націлені більшість програм.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща виплатить українцям до 65 тисяч гривень допомоги. Також ми повідомляли, що Польща хоче розширити заборону на імпорт з України та розповідали, що не подобається нашому сусіду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.