Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща хоче розширити заборону на імпорт із України — що не подобається нашому сусіду

Уряд Польщі хоче, аби Європейський Союз запровадив чергову заборону на імпорт з України. Ділимось подробицями

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Грошіі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Грошіі

У Польщі планують звернутися до Євросоюзу, щоби запровадити заборону на постачання з України заморожених ягід. Мова про малину та полуницю.

Про це йдеться у повідомленні на сайті польського уряду.

Відомо, що уряд країни проситиме Єврокомісію накласти превентивні заходи. Фактично це означає, що Польща хоче домогтися повної заборони на імпорт ягід з України.

У повідомленні вказується, що польські фермери мають серйозні проблеми через українські ягоди на місцевому ринку, оскільки минулого року та у перші місяці 2023-го імпорт української полуниці та замороженої малини до Польщі значно зріс.

"Ця проблема відсутня в інших країнах нашої коаліції.Тому Польща звернеться до єврокомісара з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу, щоб включити заморожену малину та полуницю у так звані превентивні заходи", – йдеться у повідомленні.

При цьому, польський міністр сільського господарства та розвитку села Роберт Телус пояснив, що через збільшення імпорту сільськогосподарської продукції з України "постраждали п'ять прифронтових країн".

"Маємо говорити одним голосом, щоб захистити інтереси наших фермерів і продемонструвати цю єдність. Це дає нам силу, тоді наш голос чують", – наголосив він.

Безмитна торгівля з ЄС

Наприкінці весни Європейський Союз вирішив не скасовувати режим безмитної торгівлі з Україною. Угода між блоком та нашою країною продовжена до літа 2024 року.

В Європі вважають, що це рішення Україні зберегти стабільність торговельних відносин з ЄС. А економіка отримає додаткову підтримку, зважаючи на складні умови на фоні війни.

Відомо, що дія тарифів не розповсюджуватиметься на фрукти та овочі, які підпадають під систему вхідних цін, а також сільськогосподарську неперероблену та перероблену продукцію, що підпадає під дію тарифно-квотних обмежень.

Водночас мита для промислових товарів скасували ще 1 січня 2023 року за умовами Угоди про асоціацію.

Імпорт української агропродукції – що відбувається зараз

За підрахунками Українського клубу аграрного бізнесу, у червні було експортовано 5,3 млн тонн продукції агропромислового комплексу (АПК). Це на 3% перевищує травневий показник.

При цьому аналітики зазначають, що аграрії здатні експортувати більше продукції, однак заважають цьому проблеми з "зерновим коридором".

"Зважаючи на значний експортний потенціал портів Одеської області, роботу "зернового коридору" не можна назвати повноцінною, оскільки ним було експортовано лише 2 млн т агропромислової продукції", – зазначається у повідомленні.

Раніше стало відомо, що Україна та Молдова домовилися про нові тарифи на перевезення зерна. Також ми писали, що відбувається з врожайністю зернових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.