Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські біженці у Польщі отримуватимуть 800 злотих щомісяця – умови

Пояснюємо, як зміняться виплати на дітей у Польщі та чи стосуються ці зміни українців, які проживають на території сусідньої держави

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Польщі по-новому виплачуватимуть допомогу на дітей

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд Польщі погодився на збільшення розміру щомісячної допомоги на дитину. З 1 січня громадяни отримуватимуть не 500, а 800 злотих.

Про це йдеться у повідомленні на сайті польського уряду.

Право на щомісячні дитячі виплати ‎в рамках програми "500+" ‎мають і українські біженці, які мають статус PESEL UKR. Тобто, з наступного року їм теж платитимуть на 300 злотих більше.

Як отримати гроші

Заявку на оформлення програми "Сім'я 500+" можна подавати онлайн. На свій смартфон потрібно завантажити додаток польського органу соцстрахування ZUS. Там є форма з усією необхідною інформацією.

Крім заяви треба подати документ, який засвідчує, що ви легально перебуваєте на території Польщі:

  • картка побуту з відміткою "доступ до ринку праці";
  • номер PESEL з позначкою UKR;
  • вид на постійне проживання;
  • рішення щодо надання статусу біженця.

Отже, з 1 січня розмір виплат в рамках програми "Сімя 500+" збільшиться до 800 злотих. Перерахунок відбудеться автоматично, тобто громадянам, які вже є учасниками програми, не потрібно писати нову заяву.

Але польська влада попереджає: перша виплата може надійти пізніше. Оновлену суму виплатять максимум до кінця лютого 2024 року.

"Це програма про повагу до сім'ї, розширення можливостей для наших дітей, щоб вони могли дозволити собі гуртки, додаткові уроки танців, музики, спортивні заходи та свята", – сказав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

90 тисяч гривень від польського Фонду

Ця допомога призначена українкам, які були звільнені з російського полону. Спільну програму підтримки звільнених із полону громадянок реалізовують канцелярія прем'єр-міністра Польщі та Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Подати заявку на отримання допомоги можна тут. Зробити це потрібно до 30 серпня 2023 року.

Виплати з безробіття в Польщі

Станом на зараз розмір грошової допомоги з безробіття становить:

  • 1 491,90 злотих (13 247,08 грн) брутто за перші 90 днів після реєстрації у центрі зайнятості;
  • 1 171,60 злотих (10 403,03 грн) брутто по завершенню цього терміну.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки платять українським заробітчанам у Польщі. Також нагадаємо, що з 1 липня для деяких українців в Польщі з'являться нові правила.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.