Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долари перетворилися на сміття? Чи приймають стару валюту в банках та як це впливає на курс

Поки курс в країні стабільний, адже цьому сприяє міжнародна фінансова допомога від західних країн

Колаж: Pro Гроші

В українських обмінниках іноді відмовляються приймати деякі банкноти

Колаж: Pro Гроші

В Україні курс валют і так змінюється ледь не щодня. І тепер люди починають задаватися питаннями про те, чи впливає рік випуску іноземної купюри на курс, та чи приймають старі банкноти в українських банках.

Розповідаємо про те, долар якого року вважається старим та чи впливає дата випуску на курс.

Чи існують "старі" долари

Насправді банки працюють лише з тими видами й номіналами банкнот іноземної валюти, які перебувають в обігу в країнах-емітентах або підлягають обміну в банках цих країн.

Банкноти всіх номіналів доларів США, що випускались Федеральною резервною системою з 1914 року по сьогодні, залишаються законним платіжним засобом незалежно від того, коли вони були випущені.

Виходить, що долари США старого зразка у вас повинні без обмежень приймати в усіх фінустановах України. Також немає жодних підстав для їх обміну на банкноти нового зразка.

Чи впливає рік випуску купюри на курс

Виходячи з інформації, яка написана вище, можна зрозуміти, що насправді рік випуску купюри аж ніяк не впливає на курс валют загалом.

Чому все-таки відмовляються приймати деякі банкноти

Дійсно, в українських обмінниках іноді відмовляються приймати банкноти. Якщо купюра пошкоджена або надто зношена, то у вас її можуть не прийняти.

З якими купюрами можуть бути проблеми:

  • яка має кілька пошкоджень одразу;
  • яка значно зношена;
  • яка порвана;
  • на якій є плями фарби.

Для обміну такої купюри слід звертатися до банку, який відправить його банку-кореспондентові за кордон та проведе заміну.

Така послуга оплачується окремо та в залежності від ступеня пошкодження може становити до 50% від номіналу.

Чого чекати від курсу до кінця року

Раніше ми писали, що станом на 25 жовтня офіційний курс долара в Україні зафіксований Національним банком і становить 36,56 грн/долар. У банках це 39,85 грн/дол. (купівля) та 40,60 грн/дол. (продаж). Не надто відрізняється ситуація на чорному ринку – 39,93 грн/дол. та 40,15 грн/дол. відповідно.

Курс наступні два місяці буде стабільний. Цьому сприятиме міжнародна фінансова допомога від західних країн. Тому понад 42-43 грн за долар курс далі рости не буде.

Міжнародна допомога, яка надається в доларах та євро, стабілізує валютні резерви Національного банку і, відповідно, внутрішній валютний ринок. Тому в принципі девальвація ще буде, але повільна. Не буде різких якихось рухів. Тобто, можна брати курс 40 гривень за долар і чекати, що девальвація буде в межах 5%, – запевняє експерт.

Раніше ми розповідали, що чекає на курс долара в Україні найближчим часом. Також ми писали, як змінились депозитні вклади в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.